Suroviny
- kapr (vykostěný) 700 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- rohlík 1 ks
- jarní cibulka 2 ks
- citronová kůra 1 špetka
- čerstvě mletý pepř
- smetana ke šlehání (33%) 50 ml
- rostlinný olej 2 lžíce
- rajče 2 ks
- hlávkový salát 8 listů
- žlutá paprika 1/2 ks
- červená cibule 1/2 ks
Omáčka:
Na dokončení:
- burgerová bulka 4 ks
Postup přípravy:
- Kapra omyjte, zbavte kůže, maso ostrým nožem nasekejte (popřípadě ho můžete nahrubo umlít v masovém mlýnku nebo nahrubo nasekat v sekacím strojku) a dejte do mísy.
- Česnek oloupejte a utřete se solí. Rohlík rozkrájejte a nasekejte v sekacím strojku. Jarní cibulky očistěte a nakrájejte nadrobno. Utřený česnek, drobečky rohlíku, cibulku a citronovou kůru přidejte ke kapřímu masu a podle chuti opepřete. Vše promíchejte, a když směs začne houstnout, postupně do ní zapracujte smetanu. Zakryjte fólií a nechte 15 minut uležet.
- Mezitím připravte omáčku. V misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, pažitku, petrželku a hořčici. Česnek oloupejte, utřete se solí a přidejte k ochucené majonéze. Dobře promíchejte a podle chuti přisolte.
- Z masové směsi vytvarujte vlhkýma rukama čtyři placičky-burgery. V pánvi rozpalte olej a burgery na něm při střední teplotě opečte z obou stran, z každé strany asi 5 minut.
- Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky. Listy salátu operte a vodu vytřepejte. Papriku očistěte a nakrájejte na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky. Housky podélně rozkrojte a opečte na pánvi bez tuku. Spodní část potřete omáčkou, na ni dejte list salátu, obložte rajčaty, paprikou a cibulí. Na zeleninu položte upečené burgery, zakryjte salátem a vrchní polovinou housky. Podle chuti si můžete burger přelít další omáčkou.
Milovníci burgerů se mohou podívat i na tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Burger s kozím sýrem
Nebo zkuste další kapří speciality: