Matěj Pospíšil

Uzená krkovice s lepenicí s kysaným zelím

Moje hodnocení
10x

Voňavé libové uzené a řízné šťouchané brambory se zelím vypadají tak obyčejně, že se téměř vytratily z našich jídelníčků, ačkoliv dříve patřily mezi oblíbené jídlo od podzimu do jara. Jakmile je ochutnáte, tento historický omyl jistě napravíte.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Zelí sceďte, ale nálev uchovejte. Vymačkejte z něj zbylou tekutinu a pokrájejte ho nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo, přisypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte zelí, ochuťte solí a kmínem, podlijte mírně vodou, přiklopte a poduste doměkka, asi 30 minut.
  2. Mezitím oloupejte brambory, rozkrájejte je na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka, od bodu varu to trvá obvykle 15–20 minut.
  3. Maso nakrájejte na 5mm plátky. V pánvi rozehřejte máslo, opečte na něm maso z obou stran dozlatova a přilijte k němu pivo. Povařte pár minut, až se výpek spojí s pivem a vytvoří šťávu.
  4. Uvařené brambory slijte, vsypte k nim zelí, šťouchadlem na brambory rozmačkejte na hrubší kaši a podle chuti osolte, opepřete nebo okyselte nálevem ze zelí.
  5. Plátky masa podávejte s lepenicí přelité šťávou.

Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Matěj Pospíšil

Matěj Pospíšil Matěj Pospíšil

Jako ilustrátor a grafik vytváří Matěj Pospíšil podobu reklam, filmů a knih. Ve volném čase rád a dobře vaří, a proto se rozhodl své dvě lásky spojit v netradičních kuchařkách. Vyznačují se vtipem, zábavnými kresbami, hovorovým jazykem a skvělými jídly, na které dostanete chuť na první pohled. V roce 2018 vydal kuchařku Sám doma a hladový, teď přichází s neotřelou Country kuchařkou pro všechny milovníky trampování, stanování a života v přírodě. Nabízí jídla na oheň, z kotlíku, z remosky, do vlaku i k vodě, z českých krajů i zahraničních dálav, která si s radostí dáte pod širým nebem i doma v kuchyni.

Vydalo nakladatelství Došel karamel, www.matejpospisil.cz


Přečtěte si také

Recepty