Suroviny
- bílé kysané zelí 500 g
- cibule 2 ks
- sádlo 2 lžíce
- kmín 1 lžička
- brambory 1 kg
- vepřová krkovice (uzená ) 500 g
- máslo 4 lžíce
- černé pivo 100 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Zelí sceďte, ale nálev uchovejte. Vymačkejte z něj zbylou tekutinu a pokrájejte ho nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo, přisypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte zelí, ochuťte solí a kmínem, podlijte mírně vodou, přiklopte a poduste doměkka, asi 30 minut.
- Mezitím oloupejte brambory, rozkrájejte je na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka, od bodu varu to trvá obvykle 15–20 minut.
- Maso nakrájejte na 5mm plátky. V pánvi rozehřejte máslo, opečte na něm maso z obou stran dozlatova a přilijte k němu pivo. Povařte pár minut, až se výpek spojí s pivem a vytvoří šťávu.
- Uvařené brambory slijte, vsypte k nim zelí, šťouchadlem na brambory rozmačkejte na hrubší kaši a podle chuti osolte, opepřete nebo okyselte nálevem ze zelí.
- Plátky masa podávejte s lepenicí přelité šťávou.
Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE