návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Hrachová polévka

4–6 porce
do 1,5 hodiny
Hrachová polévka
Hrachová polévka Autor: L.A. CREATIVE FOOD
Tahle klasická a v řadě krajů dodnes (i jako vánoční) oblíbená polévka hodně utrpěla nepěkným zacházením ve školních jídelnách – přitom jde o skutečnou lahůdku. V krémové verzi je dokonce vysloveně elegantní a na vánoční tabuli jako dělaná.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Hrách propláchněte pod tekoucí vodou. V dostatečně velkém hrnci ho zalijte čerstvou vodou, uveďte do varu a pozvolna vařte, až bude opravdu měkký – povede se to za zhruba hodinu. Ke konci varu vodu osolte.
  2. V jiném hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm mouku. Vzniklou jíšku zalijte vychladlým vývarem, uveďte do varu a pak nechte zvolna vařit. Až bude hrách měkký, prolisujte ho přes jemné síto do vařícího se vývaru a společně ještě chvíli povařte.
  3. V pánvi si mezitím nechte vyškvařit slaninu nakrájenou na kostičky a ke konci varu ji přidejte do polévky. Na úplný závěr polévku dochuťte a vmíchejte do ní trochu smetany.
Reklama

PRIMA TIP: Pokud chcete mít polévku opravdu hedvábně hladkou, musíte ji prolisovat přes síto – buď hned, nebo ji napřed rozmixujte. V sítu se zachytí zbytky tužších slupek. Pokud vám nevadí rustikálnější vzhled a konzistence polévky, stačí, když měkký hrách jen trochu podrtíte mačkadlem na brambory.

Hrachová polévka  Foto: Hrachová polévka; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Související témata: Polévky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama