Suroviny
- hrách (propláchnutý půlený sušený žlutý nebo zelený hrách, namočený přes noc do studené vody) 500 g
- sůl
- majoránka
- česnek 3 storužky
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- drůbeží vývar (nebo zeleninový vývar) 1 litr
- anglická slanina (nebo uzený bůček) 100 g
- smetana ke šlehání 100 ml
Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Hrách propláchněte pod tekoucí vodou. V dostatečně velkém hrnci ho zalijte čerstvou vodou, uveďte do varu a pozvolna vařte, až bude opravdu měkký – povede se to za zhruba hodinu. Ke konci varu vodu osolte.
- V jiném hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm mouku. Vzniklou jíšku zalijte vychladlým vývarem, uveďte do varu a pak nechte zvolna vařit. Až bude hrách měkký, prolisujte ho přes jemné síto do vařícího se vývaru a společně ještě chvíli povařte.
- V pánvi si mezitím nechte vyškvařit slaninu nakrájenou na kostičky a ke konci varu ji přidejte do polévky. Na úplný závěr polévku dochuťte a vmíchejte do ní trochu smetany.
Na vánoční tabuli může zazářit i jemný hráškový krém. Zkuste ho podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE