Najděte si recept
Na co máte chuť?

Klasická máslová vánočka
Že je vánočka na Vánoce povinná, vyplývá z jejího názvu. Že ji dnes málokdo peče doma, je smutná tendence, kterou hodláme následujícím postupem zvrátit. Takže: letos vlastnoruční vánočka na každý stůl!
do 2 hodin
1 vánočka porce
Suroviny (1 vánočka porce)
- Máslo 120 g
- cukr krupice 80 g
- žloutky 3 ks
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z ½ biocitronu (nebo co nejpečlivěji omytého běžného citronu)
- několik kapek vanilkové esence nebo sáček cukru s pravou vanilkou
- droždí 25 g
- Mléko 250 ml
- polohrubá mouka (nebo 1:1 hladká s hrubou, dobře promíchané) 500 g
- rozinky nebo jiné sušené bobulové ovoce, opláchnuté a namočené do trochy rumu 50 g
- kandovaná citrusová kůra nakrájená nadrobno (nemusí být) 50 g
- opražené nasekané mandle 60 g
- špetka mletého kardamomu nebo šafránu
- celé loupané mandle na ozdobu
- vejce na potření
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V míse utřete máslo do pěny, přidejte cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru a vanilku a třete asi 20 minut, až vznikne hustá směs. Droždí rozdrobte do hrnku s částí mléka a přidejte trošku cukru a mouky. Nechte vzejít.
- Do jiné mísy vsypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlé droždí, zbylé mléko, máslo utřené s ostatními přísadami a vypracujte tuhé těsto. Přesuňte ho na vál a ještě propracujte. Zapracujte do něj rozinky, nasekané mandle a kandovanou kůru a přesuňte do mísy, vytřené trochou oleje. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu nebo až zdvojnásobí objem.
- Z těsta pak vytvořte velký váleček, který rozdělte na 8 dílů (jeden o malinko větší). Ze čtyř dílů vyválejte válečky, spleťte je do copu a na koncích dobře stiskněte. Položte na plech vyložený papírem na pečení a dlaněmi ve středu roztáhněte. Z dalších ří dílů vyválejte válečky a spleťte je do copu. Ten položte na základ ze čtyř pramenů. Uprostřed ho trochu promáčkněte hranou dlaně, konce smáčkněte naplocho a zasuňte pod základnu.
- Poslední, větší díl těsta rozdělte na poloviny a vyválejte dva válečky, které stočte do provazu a položte navrch. Vánočku zajistěte špejlemi, aby se při kynutí a pečení nerozbíhala. Budete jich potřebovat asi 5, 12 cm dlouhých. Vánočku přikryjte utěrkou a dejte znovu kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte mandlemi, nechte trochu oschnout a ještě jednou potřete vejcem. Vánočku vložte do trouby a pečte, až lehce zrůžoví. Pak teplotu trouby snižte na asi 170 °C, vánočku volně přikryjte papírem na pečení a pečte asi 1 hodinu, přičemž ji v polovině doby obraťte i s plechem tak, aby byla přední špička vzadu a vánočka se tak propekla stejnoměrně. Vpichem špejle vyzkoušejte, jestli je propečená, na špejli by neměly ulpět drobky vlhkého těsta. Až vánočka vychladne, vyndejte podpůrné špejle.
PRIMA TIP: Aby se sušené ovoce v těstě rovnoměrně rozptýlilo, obalte ho v troše mouky. Také mandle se na povrchu vánočky nebudou pálit, pokud je předem namočíte asi na půl hodiny do mléka.
Klasická máslová vánočka , Foto: L.A.CREATIVE FOOD