Suroviny
- máslo 120 g
- cukr krupice 80 g
- žloutek 3 ks
- sůl (špetka)
- citronová kůra (nastrouhaná kůra z ½ biocitronu nebo co nejpečlivěji omytého běžného citronu)
- vanilkové aroma (několik kapek vanilkové esence nebo sáček cukru s pravou vanilkou)
- droždí 25 g
- mléko 250 ml
- polohrubá mouka (nebo 1:1 hladká s hrubou, dobře promíchané) 500 g
- sušené rozinky ( nebo jiné sušené bobulové ovoce, opláchnuté a namočené do trochy rumu) 50 g
- kandované ovoce (kandovaná citrusová kůra nakrájená nadrobno (nemusí být)) 50 g
- mandle (opražené nasekané ) 60 g
- kardamom (špetka mletého kardamomu nebo šafránu)
- mandle (celé loupané mandle na ozdobu)
- vejce ( na potření)
Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem
Postup přípravy
- V míse utřete máslo do pěny, přidejte cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru a vanilku a třete asi 20 minut, až vznikne hustá směs. Droždí rozdrobte do hrnku s částí mléka a přidejte trošku cukru a mouky. Nechte vzejít.
- Do jiné mísy vsypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlé droždí, zbylé mléko, máslo utřené s ostatními přísadami a vypracujte tuhé těsto. Přesuňte ho na vál a ještě propracujte. Zapracujte do něj rozinky, nasekané mandle a kandovanou kůru a přesuňte do mísy, vytřené trochou oleje. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu nebo až zdvojnásobí objem.
- Z těsta pak vytvořte velký váleček, který rozdělte na 8 dílů (jeden o malinko větší). Ze čtyř dílů vyválejte válečky, spleťte je do copu a na koncích dobře stiskněte. Položte na plech vyložený papírem na pečení a dlaněmi ve středu roztáhněte. Z dalších ří dílů vyválejte válečky a spleťte je do copu. Ten položte na základ ze čtyř pramenů. Uprostřed ho trochu promáčkněte hranou dlaně, konce smáčkněte naplocho a zasuňte pod základnu.
- Poslední, větší díl těsta rozdělte na poloviny a vyválejte dva válečky, které stočte do provazu a položte navrch. Vánočku zajistěte špejlemi, aby se při kynutí a pečení nerozbíhala. Budete jich potřebovat asi 5, 12 cm dlouhých. Vánočku přikryjte utěrkou a dejte znovu kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte mandlemi, nechte trochu oschnout a ještě jednou potřete vejcem. Vánočku vložte do trouby a pečte, až lehce zrůžoví. Pak teplotu trouby snižte na asi 170 °C, vánočku volně přikryjte papírem na pečení a pečte asi 1 hodinu, přičemž ji v polovině doby obraťte i s plechem tak, aby byla přední špička vzadu a vánočka se tak propekla stejnoměrně. Vpichem špejle vyzkoušejte, jestli je propečená, na špejli by neměly ulpět drobky vlhkého těsta. Až vánočka vychladne, vyndejte podpůrné špejle.
Na sváteční tabuli by nemělo chybět ani cukroví. Zkuste třeba jednoduché Masarykovo cukroví s oříšky podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE