Suroviny
- máslo 120 g
- cukr krupice 80 g
- žloutek 3 ks
- sůl (špetka)
- citronová kůra (nastrouhaná kůra z ½ biocitronu (nebo co nejpečlivěji omytého běžného citronu))
- vanilkové aroma (několik kapek vanilkové esence nebo sáček cukru s pravou vanilkou)
- droždí 25 g
- mléko 250 ml
- polohrubá mouka (nebo 1:1 hladká s hrubou, dobře promíchané) 500 g
- sušené rozinky ( nebo jiné sušené bobulové ovoce, opláchnuté a namočené do trochy rumu) 50 g
- kandované ovoce (kandovaná citrusová kůra nakrájená nadrobno (nemusí být)) 50 g
- mandle (opražené nasekané ) 60 g
- kardamom (špetka mletého kardamomu nebo šafránu)
- mandle (celé loupané mandle na ozdobu)
- vejce ( na potření)
Postup přípravy
- V míse utřete máslo do pěny, přidejte cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru a vanilku a třete asi 20 minut, až vznikne hustá směs. Droždí rozdrobte do hrnku s částí mléka a přidejte trošku cukru a mouky. Nechte vzejít.
- Do jiné mísy vsypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlé droždí, zbylé mléko, máslo utřené s ostatními přísadami a vypracujte tuhé těsto. Přesuňte ho na vál a ještě propracujte. Zapracujte do něj rozinky, nasekané mandle a kandovanou kůru a přesuňte do mísy, vytřené trochou oleje. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu nebo až zdvojnásobí objem.
- Z těsta pak vytvořte velký váleček, který rozdělte na 8 dílů (jeden o malinko větší). Ze čtyř dílů vyválejte válečky, spleťte je do copu a na koncích dobře stiskněte. Položte na plech vyložený papírem na pečení a dlaněmi ve středu roztáhněte. Z dalších ří dílů vyválejte válečky a spleťte je do copu. Ten položte na základ ze čtyř pramenů. Uprostřed ho trochu promáčkněte hranou dlaně, konce smáčkněte naplocho a zasuňte pod základnu.
- Poslední, větší díl těsta rozdělte na poloviny a vyválejte dva válečky, které stočte do provazu a položte navrch. Vánočku zajistěte špejlemi, aby se při kynutí a pečení nerozbíhala. Budete jich potřebovat asi 5, 12 cm dlouhých. Vánočku přikryjte utěrkou a dejte znovu kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte mandlemi, nechte trochu oschnout a ještě jednou potřete vejcem. Vánočku vložte do trouby a pečte, až lehce zrůžoví. Pak teplotu trouby snižte na asi 170 °C, vánočku volně přikryjte papírem na pečení a pečte asi 1 hodinu, přičemž ji v polovině doby obraťte i s plechem tak, aby byla přední špička vzadu a vánočka se tak propekla stejnoměrně. Vpichem špejle vyzkoušejte, jestli je propečená, na špejli by neměly ulpět drobky vlhkého těsta. Až vánočka vychladne, vyndejte podpůrné špejle.