Kapří hranolky
- filet z kapra 400 g
- sójová omáčka 100 ml
- kurkuma 5 g
- mletý kmín 2 g
- hladkolistá petržel 10 g
- zázvor (čerstvý) 15 g
- sušený zázvor 3 g
- česnek 5 stroužků
- vinný ocet 1 lžíce
- hladká mouka (na obalení) 100 g
- chilli koření (podle chuti)
- pepř (čerstvě namletý)
- řepkový olej (na smažení)
Majonéza
- žloutek 2 ks
- dijonská hořčice 1 lžička
- vinný ocet 20 ml
- řepkový olej 150 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- kopr 60 g
Zelný salát
- bílé zelí 250 g
- cukr krupice 70 g
- bílý vinný ocet 100 ml
- kopr 50 g
- majonéza (koprová) 80 g
- sůl
Postup přípravy
- Kapra nakrájejte na tenké hranolky, zhruba 1cm. Dejte je do mísy, zalijte sójovou omáčkou, přidejte koření, nadrobno nasekanou petrželku, nastrouhaný čerstvý zázvor, sušený zázvor, utřený česnek a ocet. Promíchejte a nechte 2 dny marinovat v lednici.
- Druhý den začněte přípravou salátu. Zelí nakrouhejte, osolte a důkladně promněte rukama, aby zelí zkřehlo. Uložte ho na 2 hodiny do lednice.
- Do mixéru vložte žloutky, hořčici, sůl, pepř a ocet. Prošlehejte a za chodu mixéru pomalu vlévejte olej, až se vytvoří hustá majonéza. Vmíchejte nadrobno nasekaný kopr a uložte do lednice.
- Ke křehkému zelí přidejte cukr, ocet, nasekaný kopr a koprovou majonézu. Promíchejte a nechte 3 hodiny marinovat v chladu.
- Kapří hranolky obalte v mouce a pak je postupně usmažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova a dokřupava. Vyjměte je a nechte vsáknout přebytečný tuk na papírových utěrkách.
- Mezitím rozdělte do misek zelný salát a majonézu. Do jiné misky dejte teplé kapří hranolky a ihned je podávejte.
PRIMA TIP: Větší filet mívá už z obchodu prořezané kůstky. Pokud ho neseženete, nakrájejte filet na 5mm hranolky. Budou pak měkčí, šťavnatější a nehrozí jejich zapíchnutí do krku.
Připravte kapří hranolky se dvěma dipy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Křupavé kapří hranolky se dvěma dipy k namáčení