Suroviny
- chřest (bílý a zelený) 300 g
- filet z kapra 350 g
- olivový olej 3 lžíce
- crème fraîche 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Čatní
- červená cibule 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- badyán 1 hvězdička
- třtinový cukr 2 lžíce
- balzamikový ocet 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Začněte přípravou čatní. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a badyán, osolte, opepřete a opékejte dozlatova. Přisypte cukr, ztlumte teplotu na mírnou a nechte ho zkaramelizovat. Podlijte balzamikovým octem, promíchejte a vařte 10 minut do zhoustnutí.
- Chřest očistěte, bílý oloupejte, odkrojte spodní zdřevnatělé části a blanšírujte ho 3 minuty ve vroucí osolené vodě. Pak ho vyjměte a nechte okapat a trochu zchladnout.
- Mezitím očistěte kapří filety, pomocí pinzety je zbavte kostí, odstraňte případné šupiny, ale kůži ponechte a rozkrojte na dvě porce. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, filety osolte a opepřete, položte je kůží dospod do horké pánve a opékejte dozlatohněda. Zhruba po 2 minutách otočte a ještě 2 minuty dopékejte.
- Okapaný chřest nakrájejte na tenké proužky. Zakápněte je v míse zbylým olejem, osolte, opepřete a zlehka promíchejte.
- Chřest rozdělte na talíře, přelijte smetanou a navrch položte rybu. Ozdobte cibulovým čatní.
Křupavý kapr s chřestem a čatní z červené cibule 2 Zdroj: Hostina