Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rybí polévka
Tradiční rybí polévka by na štedrovečerním stole neměla chybět. Základem je kvalitní rybí vývar. Pak už potřebujete jen kořenovou zeleninu a jikry s mlíčím a za chvíli vykouzlíte fantastickou polévku. Tentokrát v provedení podle šéfa!
do 1,5 hodiny
4 porce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do kastrolu vložte rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (pozor – hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká „jako prase“!). Přidejte pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijte studenou vodou, osolte a jakmile polévka chytne var, seberte pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vařte na mírném ohni.
- Po uplynulé době vývar přeceďte a založte vlastní vánoční polévku.
- Na kousku másla orestujte šalotku nasekanou najemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouhejte a přihoďte do hrnce. Orestujte a zasypte tak dvěma lžícemi hladké mouky, udělejte obyčejnou jíšku. Zalijte čirým rybím vývarem, promíchejte a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidejte jikry nebo mlíčí, podle toho, co jste pořídili. Nechte pět minutek povařit. Mezitím oberte z hlavy uvařené maso, hoďte ho do hrnce, vypněte a máte hotovo.
- Z rohlíku nakrájejte kostičky, dejte do pekáče a nechte v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, čas od času promíchejte.
- Před servírováním krutonky přehoďte do pánve a na kousku másla ještě rychle orestujte.
Rybí polévka Foto: Hermína / Prima