Suroviny
- kapr (hlavy, kostry a odřezky)
- mlíčí z kapra (nebo jikry) 300 g
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 ks
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- šalotka 1 ks
- celer 1/4 ks
- petržel 1 ks
- muškátový oříšek
- hladká mouka 2 lžíce
- rohlík
- máslo
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
Nechte se vést návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Do kastrolu vložte rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (pozor – z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká). Přidejte pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijte studenou vodou, osolte a jakmile polévka chytne var, seberte pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vařte na mírném ohni.
- Po uplynulé době vývar přeceďte a založte vlastní vánoční polévku.
- Na kousku másla orestujte šalotku nasekanou najemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouhejte nahrubo a přihoďte do hrnce. Orestujte a zasypte asi 2 lžícemi hladké mouky, udělejte obyčejnou jíšku. Zalijte čirým rybím vývarem, promíchejte a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidejte propláchnuté a překrájené jikry nebo mlíčí, podle toho, co jste pořídili. Nechte 5 minut povařit. Mezitím oberte z kapří hlavy uvařené maso, hoďte ho do hrnce, vypněte a máte hotovo.
- Z rohlíku nakrájejte kostičky, dejte do pekáče a nechte v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, čas od času promíchejte.
- Před servírováním krutonky přehoďte do pánve a na kousku másla ještě rychle orestujte.
Vyzkoušejte i další recepty na rybí polévku
Vyzkoušejte také voňavou středomořskou rybí polévku s ouzem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE