Klobása
- vinná klobása (jemná ) 800 g
- sádlo (nebo rostlinný olej na smažení)
- mouka (na obalení)
- vejce (na obalení)
- strouhanka (na obalení)
Kaše
Postup přípravy
- Klobásu opatrně rozkrájejte na menší dílky nebo z ní vytvořte čtyři porce, stočte je a spíchněte párátkem. Poprašte moukou, obalte v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a dejte na chvíli do chladu.
- K hrachu dolijte vodu (voda z namáčení se vsákne) tak, aby sahala alespoň centimetr nad hrách. Přidejte jednu nebo dvě snítky saturejky, máte-li, uveďte do varu a pak pozvolna vařte, až bude hrách měkký – může to trvat 20 minut, ale také třeba hodinu, podle stáří hrachu. Ke konci vaření hrách osolte. Až bude zcela měkký, rozšťouchejte ho nebo rozmixujte do požadované konzistence a vzniklou kaši osolte, opepřete a uchovejte na teple. Chcete-li, můžete ji také zjemnit trochou smetany. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky, případně rozdělte na kroužky.
- V pánvi rozehřejte tuk a na středním stupni opékejte klobásky ze všech stran dozlatova. Vyndejte je a nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk.
- Ve zbylém tuku v pánvi osmažte cibuli dozlatova. Klobásy podávejte s kaší, zakápnutou trochou tuku a posypanou osmaženou cibulkou. Máte-li, posypte ji ještě rozemnutými lístky saturejky.
PRIMA TIP: Saturejka je báječná domácí bylinka s vůní vzdáleně připomínající tymián, ale s peprnější chutí. S pepřem se také chuťově dobře doplňuje. Celé snítky se používají při vaření luštěnin, protože pomáhají odstraňovat nadýmavé látky a luštěniny také krásně navoní. Po usušení – vůně je pak ještě intenzivnější – jsou lístky tvrdé, ale dají se snadno rozemnout.