redakce Prima FRESH

Smažená vinná klobása s hrachovou kaší

Moje hodnocení
11x

Někde se na Vánoce nejí kapr a rybí polévka, ale vinná klobása a polévka hrachová. Spojili jsme je tak trochu k sobě a je to úžasná kombinace, kterou si můžete užít i kdykoliv během roku!

4 porce
60 minut
česká

Klobása

Kaše

Postup přípravy

  1. Klobásu opatrně rozkrájejte na menší dílky nebo z ní vytvořte čtyři porce, stočte je a spíchněte párátkem. Poprašte moukou, obalte v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a dejte na chvíli do chladu.
  2. K hrachu dolijte vodu (voda z namáčení se vsákne) tak, aby sahala alespoň centimetr nad hrách. Přidejte jednu nebo dvě snítky saturejky, máte-li, uveďte do varu a pak pozvolna vařte, až bude hrách měkký – může to trvat 20 minut, ale také třeba hodinu, podle stáří hrachu. Ke konci vaření hrách osolte. Až bude zcela měkký, rozšťouchejte ho nebo rozmixujte do požadované konzistence a vzniklou kaši osolte, opepřete a uchovejte na teple. Chcete-li, můžete ji také zjemnit trochou smetany. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky, případně rozdělte na kroužky.
  3. V pánvi rozehřejte tuk a na středním stupni opékejte klobásky ze všech stran dozlatova. Vyndejte je a nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk.
  4. Ve zbylém tuku v pánvi osmažte cibuli dozlatova. Klobásy podávejte s kaší, zakápnutou trochou tuku a posypanou osmaženou cibulkou. Máte-li, posypte ji ještě rozemnutými lístky saturejky.

PRIMA TIP: Saturejka je báječná domácí bylinka s vůní vzdáleně připomínající tymián, ale s peprnější chutí. S pepřem se také chuťově dobře doplňuje. Celé snítky se používají při vaření luštěnin, protože pomáhají odstraňovat nadýmavé látky a luštěniny také krásně navoní. Po usušení – vůně je pak ještě intenzivnější – jsou lístky tvrdé, ale dají se snadno rozemnout.

Další sváteční recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty