Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vaječný likér s vanilkou
Sladký nápoj z mléka a žloutků znali už ve středověku, v roce 1270 ho údajně odmítl na smrtelné posteli francouzský král Ludvík IX., aby neporušil půst. K postnímu adventu a svátkům se tak vlastně nehodí, ale stal se už vánoční tradicí, kterou si každá rodina připravuje podle svého receptu stejně jako Svatava z blogu Coolinářka.
do 1 hodiny
1 litr porce
Suroviny (1 litr porce)
- neslazené kondenzované mléko 250 ml
- plnotučné mléko 400 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krupice 250 g
- žloutky 5 ks
- rum cca 200 ml (podle chuti)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do hrnce vlijte kondenzované a normální mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a dřeň vyškrábněte do mléka. Přidejte do něj celý lusk i cukr a za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vyjměte vanilkový lusk, opláchněte ho a nechte osušit. Můžete ho použít na ovonění cukru v dóze.
- Do hrnce vlijte 2 cm vody, zahřívejte ji k varu, postavte na něj kovovou mísu tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Ztlumte teplotu na minimální, do mísy vyklepněte žloutky a šlehejte je do husté pěny. Jakmile začnou být teplé, vlijte do nich teplou mléčnou směs a míchejte, dokud nezhoustne do žádoucí konzistence. Nechte mírně zchladnout a podle chuti přilijte rum.
- Hotový vaječný koňak rozlijte do lahví, zavíčkujte a nechte zchladnout.
Krásné Vánoce
Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka si vysnila vánoční knížku a když ji nemohla nikde najít, spojila se s 16 inspirativními blogerkami a společně vytvořily nádhernou obrazovou publikaci Krásné Vánoce s podtitulem Sváteční inspirace od českých blogerek. Obsahuje nejen recepty na vánoční pokrmy, ale i tipy na dekorace, balení dárků a drobnosti, které vykouzlí vánoční atmosféru. Kniha je milým pohlazením po duši od Adventu po Nový rok, který si tak můžete užít v klidu a pohodě.
Vydalo nakladatelství Fragment.