Svatava Vašková / Coolinářka

Domácí vaječný likér s vanilkou

Moje hodnocení
44x

Vaječný likér je sladký nápoj z mléka a žloutků, který znali už ve středověku. V roce 1270 ho údajně odmítl na smrtelné posteli francouzský král Ludvík IX., aby neporušil půst. K postnímu adventu a svátkům se tak vlastně nehodí, ale stal se už vánoční tradicí, kterou si každá rodina připravuje podle svého receptu stejně jako Svatava z blogu Coolinářka.

1 porce
60 minut

Suroviny

Nechte se vést při přípravě vaječného likéru návodným videoreceptem

Postup přípravy

  1. Do hrnce vlijte kondenzované a normální mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a dřeň vyškrábněte do mléka. Přidejte do něj celý lusk i cukr a za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vyjměte vanilkový lusk, opláchněte ho a nechte osušit. Můžete ho použít na ovonění cukru v dóze.
  2. Do hrnce vlijte 2 cm vody, zahřívejte ji k varu, postavte na něj kovovou mísu tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Ztlumte teplotu na minimální, do mísy vyklepněte žloutky a šlehejte je do husté pěny. Jakmile začnou být teplé, vlijte do nich teplou mléčnou směs a míchejte, dokud nezhoustne do žádoucí konzistence. Nechte mírně zchladnout a podle chuti přilijte rum.
  3. Hotový vaječný koňak rozlijte do lahví, zavíčkujte a nechte zchladnout.

Vyzkoušejte pravé italské bombardino podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková / Coolinářka

Svatava Vašková / Coolinářka

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

​​​​​​​


Přečtěte si také

Recepty