Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody
redakce Prima FRESH
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vánoční klasika: Smažený kapr s bramborovým salátem – základní recept i tipy, jak ho vylepšit

Vánoční klasika: Smažený kapr s bramborovým salátem

Vánoční klasika: Smažený kapr s bramborovým salátem Zdroj: Marek Kučera

  • Zavřít
Vánoční klasika: Smažený kapr s bramborovým salátem

Vánoční klasika: Smažený kapr s bramborovým salátem Zdroj: Marek Kučera

Moje hodnocení
11x

Máte-li už od prodejce očištěného a naporcovaného kapra, je jeho příprava až dětsky snadná. V našich tipech najdete několik osvědčených nápadů, jak přípravu trochu upgradovat, ale to neznamená, že se jimi musíte řídit. A se salátem víme, že je to tak trochu nošení dříví do lesa. Bramborový salát si přece každý připravuje podle své vlastní chuti a osvědčených domácích receptů, často předávaných po generace. Jeho složení se navíc může různě lišit podle chutí a preferencí. Následující recept tedy berte spíše jako základního průvodce tématem.

4 porce
90 minut
česká
Seznam.cz banner

Smažený kapr

  • filet z kapra (nebo podkovy, očištěné a zbavené drobných kostí) 4 ks
  • vejce 1–2 ks
  • hladká mouka (nebo polohrubá)
  • strouhanka
  • sůl
  • tuk na smažení (přepuštěné máslo nebo řepkový olej)
  • citrony (klínky k podávání)

Bramborový salát

  • brambory (nejlépe salátové) 1 kg
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, pastinák a/nebo petržel) celkem cca ½–¾ kg
  • cibule (větší) 1 ks
  • mražený hrášek cca 300 g
  • kyselé okurky 3–4 ks + několiv lžic nálevu
  • majonéza 250 g
  • bílý jogurt (nemusí být) několik lžic
  • ocet (na vaření zeleniny a dochucení salátu, dle chuti) 1–2 lžíce
  • cukr (na vaření zeleniny a dochucení salátu, dle chuti) 1–2 lžíce
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu všechny pěkně pohromadě!

Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu všechny pěkně pohromadě!

Postup přípravy

Smažený kapr

  1. Připravte si hlubší nepřilnavou pánev a dejte ji rozehřát na střední stupeň.
  2. Porce ryby posypte moukou a trochu ji přitiskněte, přebytek oklepejte.
  3. Protáhněte je rozšlehaným a malinko osoleným vejcem a nakonec obalte ve strouhance, kterou také dobře přitiskněte a přebytek oklepejte.
  4. Do rozehřáté pánve dejte vyšší vrstvu tuku, chvíli počkejte, až se rozehřeje, vkládejte porce ryby a při střední teplotě smažte z obou stran dozlatova. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk. Osmaženou rybu můžete uchovat zabalenou v alobalu v troubě do doby podávání.
PRIMA TIPY: Porce ryby je možné před přípravou nechat namočené v mléce, až několik hodin, zjemní se tím chuť. Před další úpravou rybu dobře osušte. Namísto běžné strouhanky můžete použít strouhanku z čerstvého pečiva bez kůrek, jde nastrouhat na struhadle nebo rozmixovat nožovým nástavcem v robotu. Běžnou strouhanku vylepšíte přidáním trochy jemně nastrouhaného parmazánu nebo oříšků. Stejným způsobem můžete smažit i jakékoliv další ryby.

Bramborový salát

  1. Dobře omyté, ale neoloupané brambory uvařte doměkka v mírně osolené vodě. Slijte je, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na kostičky do velké mísy. Mísu přikryjte, aby brambory nevychladly.
  2. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na větší kusy, v hrnci zalijte vodou, aby byly jen pokryté, vodu lehce osolte, přidejte jednu až dvě lžičky cukru a ocet podle chuti. Uveďte do varu a při střední teplotě vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Na posledních 5 minut přidejte do hrnce oloupanou cibuli.
  3. Hrášek krátce povařte, asi 3 minuty, v mírně osolené vodě a pak ho zchlaďte na cedníku studenou vodou.
  4. Zeleninu sceďte, nálev uchovejte. Až zelenina trochu vychladne, nakrájejte ji na co nejúhlednější malé kostičky stejně jako okurky.
  5. Vsypte je spolu s hráškem do mísy k bramborám. Majonézu dejte do misky, povolte ji trochou vody z vaření zeleniny, případně ji promíchejte s trochou jogurtu a vmíchejte pepř podle chuti. Ochucenou majonézu pak vlijte do mísy k bramborám a zelenině a zlehka, ale důkladně salát promíchejte vařečkou, stěrkou nebo lžící. Povrch trochu upěchujte a salát dejte přikrytý na chladné místo do druhého dne rozležet.
  6. Druhý den salát ochutnejte a je-li třeba, dochuťte. Nejlépe k tomu poslouží nálev z okurek a vaření zeleniny, který můžete ještě podle chuti osolit, osladit nebo okyselit.
PRIMA TIPY: Máte-li rádi salát bohatší, před podáváním do něj vmíchejte třeba drobně nakrájenou šunku nebo natvrdo uvařená vejce. Namísto cibule můžete použít velmi jemně nakrájený pórek, který také vmíchejte do salátu až před podáváním. Pro vylehčení můžete použít až polovinu bílého jogurtu. Majonéze neuškodí ani lžička či dvě dijonské hořčice. Místo černého pepře se bude hodit i ten bílý, ale měl by být zcela čerstvý a čerstvě umletý.

Připravte bramborový salát podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Klasický recept na vánoční bramborový salát

Manuál pro dokonalé Vánoce: Jak správně připravit a skladovat bramborový salát se smaženým kaprem
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Manuál pro dokonalé Vánoce: Jak správně připravit a skladovat bramborový salát se smaženým kaprem

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ryby zelenina Vánoce kapr salát recept bramborový salát česká kuchyně vánoční menu brambor strouhanka

Návrhy pro vás

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť Předkrmy a chuťovky

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu Vegetariánské

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici Ovoce

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku Maso

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku Vegetariánské

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky Sladké

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky


Přečtěte si také

Zelenina
Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Prostřeno!
Prostřeno: Grilovaný ananas s řeckým jogurtem, medem a ořechy

Prostřeno: Grilovaný ananas s řeckým jogurtem, medem a ořechy

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí souvlaki s pečenými bramborami a citronem

Prostřeno: Kuřecí souvlaki s pečenými bramborami a citronem

Prostřeno!
Prostřeno: Grilovaný meloun s fetou a mátou podle Zdeňka Hrubého

Prostřeno: Grilovaný meloun s fetou a mátou podle Zdeňka Hrubého

Prostřeno!
Prostřeno: Grilovaná pita s domácími tzatziki podle Zdeňka Hrubého

Prostřeno: Grilovaná pita s domácími tzatziki podle Zdeňka Hrubého

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Virální instant ramen se žloutkem a majonézou! Hit sociálních sítí, který zahřeje

Virální instant ramen se žloutkem a majonézou! Hit sociálních sítí, který zahřeje

Předkrmy a chuťovky
Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Soutěžící
Zdeněk „Style“ Hrubý momentálně jí velmi střídmě

Zdeněk „Style“ Hrubý momentálně jí velmi střídmě

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Ovoce
Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky Sladké

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku Sladké

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Maso
Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře Předkrmy a chuťovky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Zelenina
Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku Vegetariánské

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi Recepty

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky
Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře Předkrmy a chuťovky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova Recepty

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Vegetariánské
Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku Vegetariánské

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc Omáčky

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc

Ovoce
Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky Sladké

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Maso
Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Zelenina
Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Jděte k šípku, vyzval Nacher Jakoba. Poslanec TOP 09 tvrdil, že ANO zaviní bilionový dluh Blackout, který zhasl Česko: Lidem chyběl nejvíce internet. Jak se připravit na delší výpadek? Pojar: Putin evidentně o mír nestojí. Trump s razantním tahem čeká, ale karty na něj stále má

prima-zeny

Velkolepé uvedení druhé řady Zrádců. Událost ovládl hradní pán Kotek na bílém koni Šéf mi otevřel oči. David z U Jelena popisuje zkušenost z natáčení s Pohlreichem Syn Petra Švancary málem prozradil rodinné tajemství. Otec ho raději rychle umlčel

prima-zoom

Výjimečná dívka „cestuje časem“ Vylodění v Normandii se zúčastnily tanky, které uměly plavat. Podívejte se, jak úžasný vynález fungoval Zničil Ztracené město Amazonie výbuch sopky? Nová odhalení převrátila celou záhadu naruby

prima-fresh

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Virální instant ramen se žloutkem a majonézou! Hit sociálních sítí, který zahřeje Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

prima-cool

Bude pokračování 24 hodin? Spider-Man trhá hlavy, Blade se ohání katanou. Avengers jsou v traileru nejdrsnější marvelovky k nepoznání Jak bude vypadat iPhone 17? Jeho podoba unikla před oficiálním představením, chystá se i tajná novinka

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

V tomhle japonském domě na kůlech bydlela Kate Winslet. Teď je unikátní stavba na prodej Pampelišková káva: Ochutnejte zázračný nápoj z pražených kořenů Královský život za dostupnou cenu: Skotský hrad je na prodej za 750 tisíc liber

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.