Smažený kapr
- filet z kapra (nebo podkovy, očištěné a zbavené drobných kostí) 4 ks
- vejce 1–2 ks
- hladká mouka (nebo polohrubá)
- strouhanka
- sůl
- tuk na smažení (přepuštěné máslo nebo řepkový olej)
- citrony (klínky k podávání)
Bramborový salát
- brambory (nejlépe salátové) 1 kg
- kořenová zelenina (mrkev, celer, pastinák a/nebo petržel) celkem cca ½–¾ kg
- cibule (větší) 1 ks
- mražený hrášek cca 300 g
- kyselé okurky 3–4 ks + několiv lžic nálevu
- majonéza 250 g
- bílý jogurt (nemusí být) několik lžic
- ocet (na vaření zeleniny a dochucení salátu, dle chuti) 1–2 lžíce
- cukr (na vaření zeleniny a dochucení salátu, dle chuti) 1–2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
Smažený kapr
- Připravte si hlubší nepřilnavou pánev a dejte ji rozehřát na střední stupeň.
- Porce ryby posypte moukou a trochu ji přitiskněte, přebytek oklepejte.
- Protáhněte je rozšlehaným a malinko osoleným vejcem a nakonec obalte ve strouhance, kterou také dobře přitiskněte a přebytek oklepejte.
- Do rozehřáté pánve dejte vyšší vrstvu tuku, chvíli počkejte, až se rozehřeje, vkládejte porce ryby a při střední teplotě smažte z obou stran dozlatova. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk. Osmaženou rybu můžete uchovat zabalenou v alobalu v troubě do doby podávání.
PRIMA TIPY: Porce ryby je možné před přípravou nechat namočené v mléce, až několik hodin, zjemní se tím chuť. Před další úpravou rybu dobře osušte. Namísto běžné strouhanky můžete použít strouhanku z čerstvého pečiva bez kůrek, jde nastrouhat na struhadle nebo rozmixovat nožovým nástavcem v robotu. Běžnou strouhanku vylepšíte přidáním trochy jemně nastrouhaného parmazánu nebo oříšků. Stejným způsobem můžete smažit i jakékoliv další ryby.
Bramborový salát
- Dobře omyté, ale neoloupané brambory uvařte doměkka v mírně osolené vodě. Slijte je, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na kostičky do velké mísy. Mísu přikryjte, aby brambory nevychladly.
- Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na větší kusy, v hrnci zalijte vodou, aby byly jen pokryté, vodu lehce osolte, přidejte jednu až dvě lžičky cukru a ocet podle chuti. Uveďte do varu a při střední teplotě vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Na posledních 5 minut přidejte do hrnce oloupanou cibuli.
- Hrášek krátce povařte, asi 3 minuty, v mírně osolené vodě a pak ho zchlaďte na cedníku studenou vodou.
- Zeleninu sceďte, nálev uchovejte. Až zelenina trochu vychladne, nakrájejte ji na co nejúhlednější malé kostičky stejně jako okurky.
- Vsypte je spolu s hráškem do mísy k bramborám. Majonézu dejte do misky, povolte ji trochou vody z vaření zeleniny, případně ji promíchejte s trochou jogurtu a vmíchejte pepř podle chuti. Ochucenou majonézu pak vlijte do mísy k bramborám a zelenině a zlehka, ale důkladně salát promíchejte vařečkou, stěrkou nebo lžící. Povrch trochu upěchujte a salát dejte přikrytý na chladné místo do druhého dne rozležet.
- Druhý den salát ochutnejte a je-li třeba, dochuťte. Nejlépe k tomu poslouží nálev z okurek a vaření zeleniny, který můžete ještě podle chuti osolit, osladit nebo okyselit.
PRIMA TIPY: Máte-li rádi salát bohatší, před podáváním do něj vmíchejte třeba drobně nakrájenou šunku nebo natvrdo uvařená vejce. Namísto cibule můžete použít velmi jemně nakrájený pórek, který také vmíchejte do salátu až před podáváním. Pro vylehčení můžete použít až polovinu bílého jogurtu. Majonéze neuškodí ani lžička či dvě dijonské hořčice. Místo černého pepře se bude hodit i ten bílý, ale měl by být zcela čerstvý a čerstvě umletý.
Připravte bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasický recept na vánoční bramborový salát