Suroviny
- kapří hlava (a v nitřnosti) z 1 velkého kapra
- kořenová zelenina (nakrájená na tenké nudličky) 4 lžíce
- cibule (malá) 1 ks
- máslo 1 lžíce
- voda 1,5 litru
- hladkolistá petržel
- sůl
Jíška
- máslo 1 plná lžíce + na krutonky
- polohrubá mouka 1 a 1/2 lžíce
- krutony ze 2 starších rohlíků
Postup přípravy
Rybí hlavu rozpulte a vyřízněte žábry. Hlavu důkladně omyjte, dejte do hrnce spolu s cibulí, zalijte vodou, osolte, uveďte do varu a pak při mírné teplotě vařte doměkka, asi 20 minut.
Na rozehřátém másle v hrnci smažte nakrájenou zeleninu, až trochu zezlátne. Přidejte očištěné mlíčí a vnitřnosti, chvilku přikryté poduste a pak zalijte vývarem z hlavy, aby bylo vše potopené.
Při mírné teplotě vařte asi 10 až 15 minut. Mezitím si zvlášť připravte jíšku, zalijte vývarem z hlavy, prošlehejte a také asi 15 minut povařte.
Jíšku přeceďte do hrnce se zeleninou a ještě krátce povařte. Před podáváním posypte nakrájenou petrželkou a doplňte krutonky z rohlíků osmažených na másle.
PRIMA TIP: Trochu lehčí než klasická jíška je dozlatova opražená krupice, kterou přidáme do polévky na závěr a jen krátce povaříme, dodává paní Juliana.
Vyzkoušejte také variaci na vánoční rybí polévku podle Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE: Vánoční rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.