Kapr Szekély s kysaným zelím a haluškami podle Huga Hromase

Moje hodnocení
1x

Kapr je tradiční česká ryba, kterou ale většina Čechů jí jen jednou ročně na Vánoce. Je to ale velká škoda, kapr se dá připravit na mnoho způsobů a může chutnat opravdu skvěle. Zkuste trochu netradiční recept na kapra v maďarském stylu, který pro vás připravil kuchař Hugo Hromas.

4 porce
30 minut

Suroviny

S kaprem nemusí být nuda

Češi jsou v konzumaci ryb v porovnání s celoevropským průměrem pozadu. Spotřeba ryb je u nás dlouhodobě nízká – pouhých 5,7 kg na osobu ročně oproti celosvětové spotřebě 22 kg. „Což je u země, kde je rybářství vůbec nejstarším řemeslem, zarážející. Češi mají zájem o ryby hlavně na podzim při výlovu rybníků, a pak jednoznačně o Vánocích,“ konstatuje Jan Kalenda, odborník na chov sladkovodních ryb a majitel Chabrybárny.

Nejznámější domácí rybou je kapr. Stále ho provází spousta předsudků a Češi ho jedí velmi málo, přestože je jednou z nejlevnějších ryb, skoro 80 % tuzemské produkce se exportuje mimo ČR. „Přitom má výbornou výtěžnost masa, je velmi univerzální, lze ho připravovat na přírodno, obalit, ale i namlít, naložit jako slanečka, prostě v různých rozmanitých podobách, navíc je celoročně dostupný,“ vyzdvihuje přednosti kuchař Hugo Hromas.

Postup přípravy

  1. Filety z kapra nakrájejte na porce a opečte zprudka z obou stran na horkém sádle. Posolte, opepřete a odložte stranou – ryba nemusí být dodělaná, čeká ji pak ještě jeden pobyt na ohni.
  2. V pánvi na zbytku sádla orestujte nadrobno nakrájenou zeleninu na sofrito (aromatická směs zeleniny, bylinek a koření používaná k dochucení, v tomto případě směs papriky, cibule, česneku a pálivé papričky). Jakmile směs trochu změkne, přihoďte nakrájená nebo nastrouhaná rajčata a krátce poduste.
  3. Do šťávy vložte zpět porce kapra a nechte je prohřát. Nakonec šťávu nastavte překrájeným kysaným zelím a zjemněte kysanou smetanou.
  4. Vhodnou přílohou k této jednoduché kombinaci a úpravě kapra jsou špecle (jako halušky).

„Ke kaprovi doporučuji Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský 2022, pozdní sběr. Patří mezi tučné ryby, a proto potřebuje víno s výraznou kyselinkou, která ulehčí žaludku při trávení přijatých tuků,” říká sommeliérka značky Víno Mikulov Sommelier Club Denisa Kolaříková.

Vyzkoušejte také kapří hranolky se dvěma dipy podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Křupavé kapří hranolky se dvěma dipy k namáčení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Hugo Hromas


Přečtěte si také

Recepty