Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vlčnovské koláče
Taky se rádi vracíte k tradičním babičkovským receptům? Mnohé gastrotrendy jsou fajn, ale dát si k nedělní odpolední kávě koláč s drobenkou... nad to není!
do 1 hodiny
16 ks porcí
Suroviny (16 ks porcí)
- polohrubá mouka 250 g
- Máslo 100 g
- cukr krupice 6 lžic
- droždí 20 g
- vlažné mléko 90 ml
- vejce (žloutek a bílek zvlášť) 1 ks
- špetka soli
- Tvaroh 120 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- švestková povidla 2 lžíce
- rum Tuzemák 1 lžička
Drobenka:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V míse prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něho nalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a posypte trochou cukru krupice. Nechte vzejít kvásek.
- Nyní přidejte povolené máslo, zbytek cukru a mléka, sůl a žloutek. Ručně zpracujte v nelepivé těsto. To rozdělte na čtvrtiny a z každé z nich vyválejte váleček, který nakrájejte na 4 stejné díly, vznikne vám 16 dílů těsta. Z každého dílku udělejte placičku o průměru dlaně. Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem. Nyní tvaroh do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby náplň nevytekla. Pomocí vajíčka ve skořápce do každé kuličky vtiskněte důlek. Do něho dejte trochu povidel rozředěných rumem. Každý koláček nyní přendejte do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy. Nyní je nechte cca 20 minut odpočívat.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mezitím si připravte drobenku z 1 lžíce másla, cukru krupice a hrubé mouky. Po 20 minutách potřete koláčky vaječným bílkem a posypte je drobenkou. Pečte je ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
Vlčnovské koláče, foto: Coolinářka
Coolinářka je COOL!
Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.
Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!
Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.