Korpus:
- celozrnná špaldová mouka 2 hrnky
- vejce 2 ks
- perníkové koření 1 lžička
- skořice 1/2 lžičky
- máslo 1/4 hrnku
- čekankový sirup 4 lžíce
- mléko 5 lžic
- sůl 1 špetka
Krémový základ:
- tučný tvaroh 150 g
- krémový sýr 50 g
- čekankový sirup 3 lžíce
- vlašské ořechy (nasekané) 50 g + 100 g na obalení
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 180 °C.
Suroviny na korpus společně smíchejte v hutnější těsto a rozetřete na plech. Pečte přibližně 10 minut v předehřáté troubě. Zkontrolujte pomocí špejle, zda je těsto upečené.
Nechte vychladnout a rozmixujte v mixéru nebo rozdrobte do mísy. Smíchejte s tvarohem, krémovým sýrem, čekankovým sirupem a ořechy. Kdyby se těsto drobilo, přidejte lžíci tvarohu nebo krémového sýra navíc.
Z těsta tvořte kuličky a obalte v nasekaných oříšcích. Pokud vám ořechy na kuličkách nedrží, přidejte ještě trošku tvarohu. Kuličky uchovávejte v lednici maximálně 3–4 dny.
Kdo dává přednost kokosu, může si pustit tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kokosové kuličky Rafaelo
Nebo mrkněte na další cukroví:
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.