Suroviny
- vejce (pokojové teploty) 5 ks
- moučkový cukr 250 g
- hrubá mouka 250 g
- máslo (pokojové teploty) 50 g
Poleva:
- moučkový cukr 300 g
- citronová šťáva 3 lžíce
- horká voda 2–3 lžíce
Postup přípravy:
- Připravte si vejce a odvažte máslo. Oddělte od sebe žloutky a bílky (ty budete později šlehat). V robotu s nástavcem „K“ utřete cukr s máslem do pěny.
- Až bude hotová, bude mít skoro bílou barvu. Potom postupně přidávejte žloutky (klidně si je předtím prošlehejte vidličkou). Míchejte tak dlouho, až vznikne hladký krém.
- Poté vyšlehejte tuhý sníh z bílků. Ten po lžících, střídavě s moukou, přidávejte ke krému, který se míchá v robotu. Opravdu dodržte tento postup, jen tak si zaručíte nadýchaný piškot.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech s vyšším okrajem, vyložený pečicím papírem, přelijte těsto. Pečte ho v troubě asi 15 minut. Pak piškot vyndejte a nechte úplně vychladnout. To zabere cca hodinu.
- Připravte si citronovou polevu. K cukru v misce přidejte 2 lžíce horké vody. Zamíchejte lžící. Pak postupně přidávejte šťávu z citronu a stále míchejte. Míchejte, dokud nevznikne hladká, trochu průhlednější hmota (případně přidejte trochu vody).
- Polevu přelijte na piškot. Až poleva na piškotu zatuhne (cca 30 minut), začněte vykrajovat měsíčky. Ty se vykrajují pomocí kolečka či úzké skleničky. Každý měsíček hned vyndejte a uložte do krabice. Snězte maximálně do tří dnů.
Chcete si upéct další cukroví? Vyzkoušejte tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Vanilkové rohlíčky
Nebo zkuste tyto klasiky: