Suroviny:
- kokosový olej (např. Franz Josef Kaiser) 80–100 g
- cukr krupice 100 g
- mletá skořice 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- mléko 150 ml
- jablka 1 ks
- celozrnná špaldová mouka 360 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- strouhaný kokos 20 g
- mandle (na ozdobu)
- sušené rozinky (nebo brusinky; na ozdobu)
Postup přípravy:
Troubu rozehřejte na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
V míse rozšlehejte změklý (ne však tekutý) kokosový olej, cukr, skořici, sůl, mléko a najemno nastrouhané jablko.
Postupně vmíchejte sodu smíchanou s moukou a kokos. Na plechu s pečicím papírem tvořte placičky, těsto vyjde na 15–20 kusů.
Do placiček vtiskněte mandli a rozinky. Pečte 10–15 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout.
Po vychladnutí můžete sušenky skladovat v uzavřené dóze, kde si uchovají svou čerstvost a vůni několik dní.
Chcete další tip na skvělé cukroví? Máme pro vás perfektní videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Masarykovo cukroví s lískovými oříšky
Nebo mrkněte na spoustu dalších receptů na svátky:
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.