Těsto:
- med 100 g
- máslo 70 g
- třtinový cukr 30 g
- mandle (mleté) 40 g
- hladká mouka 150 g
- perníkové koření 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- sůl 1 špetka
- jedlá soda 4 g
- rum 20 ml
Poleva:
- rum 30 ml
- moučkový cukr 50 g
Postup přípravy:
Med, máslo a cukr zahřejte, dokud se vše nespojí a cukr nerozpustí. Nechte vychladnout.
Mandle nastrouhejte a promíchejte s prosátou moukou, kořením a solí. Sodu rozmíchejte v rumu. Tekuté ingredience smíchejte se sypkými a vypracujte pevnější těsto. Zabalte do fólie a nechte odležet v chladu přes noc.
Z těsta tvořte malé kuličky menší než vlašský ořech. Položte je na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 12 minut. Ještě horké perníčky potřete směsí rumu a cukru.
Další tip na perfektní cukroví? Vosí hnízda si můžete připravit i podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Vosí hnízda
Nebo mrkněte na další perníčkové recepty:
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.