Tři vanilkové korpusy
- vejce 9 ks
- třtinový cukr 180 g
- vanilkový extrakt 1,5 lžičky
- hladká mouka 180 g
- kypřicí prášek do pečiva 21 g
- jedlá soda 1,5 lžičky
Dva makové korpusy
- vejce 6 ks
- cukr krupice 120 g
- hladká mouka 120 g
- kypřicí prášek do pečiva 14 g
- jedlá soda 1 lžička
- mák 4 lžíce
- džem (třešňový) 400 g
Poleva
- citronová šťáva ze 3 citronů
- moučkový cukr 400 g
Postup přípravy
- První vanilkový korpus připravte vyšleháním 3 vajec s 60 g cukru a půl lžičkou vanilkového extraktu do světlé pěny. Poté přidejte 60 g prosáté mouky, 7 g prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody a jemně promíchejte. Směs nalijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ji rozetřete. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 12 minut. Tímto způsobem připravte další dva vanilkové korpusy. Nechte vychladnout.
- Na první makový korpus vyšlehejte 3 vejce s 60 g cukru do světlé pěny. Přidejte 60 g prosáté mouky, 7 g prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 2 lžíce máku a jemně promíchejte. Směs nalijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 12 minut. Tímto způsobem připravte ještě jeden makový korpus. Nechte vychladnout.
- Z vychladlých korpusů odstraňte pečicí papír. Na čistý plech nejprve položte vanilkový korpus a na něj rozetřete tenkou vrstvu třešňového džemu. Přiklopte makovým korpusem. Makový korpus potřete silnou vrstvou džemu a opět přikryjte vanilkovým korpusem. Vanilkový korpus potřete tenkou vrstvou džemu a přidejte makový korpus. Nyní rozetřete poslední silnou vrstvu džemu a přiklopte posledním vanilkovým korpusem.
- Korpusy jemně přitlačte po celém povrchu a uložte je na chladné místo alespoň na 2 hodiny, aby se spojily.
- Na polevu smíchejte citronovou šťávu a cukr a rovnoměrně ji nalijte na celý povrch dortu. Nechte polevu 10 minut ztuhnout a můžete krájet řezy.
Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou
Inspirujte se i dalšími recepty na sladké řezy