Suroviny
- máslo (rozpuštěné, na vymazání formy)
- kypřicí prášek do pečiva (bezlepkový) 2½ lžičky
- cukr krupice (extra jemný) 165 g (¾ hrnku)
- máslo (pokojové teploty, nakrájené na kostky ) 125 g
- vejce (pokojové teploty ) 2 ks
- plnotučné mléko 80 ml (⅓ hrnku)
- vanilkový extrakt (nebo esence) 2 lžičky
Poleva
- moučkový cukr 500 g (4 hrnky)
- kakaový prášek (holandského typu) 55 g (½ hrnku)
- voda (vroucí) 150 ml
- vanilkový extrakt (nebo esence) ½ lžičky
- strouhaný kokos 180 g (2 hrnky)

Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vyšší plech nebo formu o velikosti 20x30 cm vymažte a dno spolu s delšími stranami vyložte jedním kusem pečicího papíru.
- Mouku, prášek do pečiva, cukr, máslo, vejce, mléko a vanilkový extrakt nebo esenci vložte do mísy. Promíchejte pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí. Zvyšte rychlost na vysoký stupeň a šlehejte asi 3 minuty, dokud směs nebude hladká a výrazně nezesvětlá. Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy a uhlaďte. Poklepte formou nebo plechem jemně o kuchyňskou linku, abyste těsto zbavili přebytečných vzduchových bublin.
- Pečte asi 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Po vyjmutí z trouby nechte asi 5 minut stát ve formě, poté vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout (to potrvá asi 40 minut).
- Čokoládovou polevu připravte tak, že do středně velké mísy prosejte moučkový cukr a kakaový prášek, přidejte vroucí vodu a vanilkový extrakt nebo esenci a zamíchejte dohladka (směs by měla konzistencí připomínat smetanu).
- Odkrojte ostrým vroubkovaným nožem okraje upečeného korpusu a zbytek nakrájejte na 12 kusů o velikosti asi 5x10 cm.
- Strouhaný kokos rozprostřete na tác nebo na talíř. Položte na vidličku jeden z kusů korpusu a ponořte ho do čokoládové polevy. Lžící přelijte polevou i vrchní část a strany tak, aby byl celý řez obalený v čokoládě (pokud poleva začne tuhnout, přidejte do ní čajovou lžičku vroucí vody). Nechte přebytečnou polevu okapat. Poté řez rovnoměrně obalte v kokosu. Položte na drátěnou mřížku. Postup zopakujte i s ostatními řezy.
Vyzkoušejte také výborný makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou