Těsto
- máslo 80 g
- vejce 6 ks
- sůl 1 špetka
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krystal 150 g
- citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- hladká mouka 150 g
Ovocný krém
- cukr krupice 225 g
- voda 75 ml
- bílek 5 ks
- sůl 1 špetka
- máslo (změklé) 350 g
- maliny (pyré) 250 g
- tmavá čokoláda 150 g
Dokončení
- smetana ke šlehání (33%) 80 ml
- maliny 20 ks
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Troubu předehřejte na 200 °C, dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Vejce, sůl, vyškrábnutou dřeň z vanilky a cukr vyšlehejte do husté pěny. Na závěr přidejte citronovou kůru. Střídavě vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné máslo. Hmotu rozetřete na připravené plechy a pečte v předehřáté troubě 7 až 10 minut. Vytáhněte a nechte zchladnout.
- Cukr s vodou svařte, až se cukr rozpustí a rozvar získá teplotu 112 °C, tzv. na bublinu. Teplotu změřte cukrářským teploměrem. Bílky šlehejte se špetkou soli, až vznikne polotuhý sníh, přilévejte cukrový rozvar. Šlehejte až do úplného vychladnutí, krém je pak pevný a stabilní.
- Máslo vyšlehejte s malinovým pyré do lehké pěny. Špachtlí postupně promíchávejte malinovou pěnu se sněhem dohladka.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Pláty rozřízněte z kratší strany na třetiny. Dva pláty potřete silnější vrstvou krému, poskládejte na sebe, zakryjte třetím plátem a potřete ho slabší vrstvou krému.
- Pláty přelijte rozpuštěnou čokoládou, nechte ji mírně zatuhnout, vidličkou v ní vytvořte vzor a nechte zcela zatuhnout. Pak je rozkrájejte na 2cm řezy.
- Smetanu ušlehejte na šlehačku a cukrářskou špičkou nastříkejte na řezy kytičku. Ozdobte malinou a poprašte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte i další famózní recepty podle Mirky van Gils Slavíkové:
Další recepty na klasické české zákusky a dorty od Mirky van Gils Slavíkové najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Vyzkoušejte i recept na klasický mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE