Famózní! Od babičky

Maratónky – řezy s ovocným krémem podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
1x

Pruhované řezy plné malin. Tuhý krém vznikne promícháním malinového pyré s vyšlehaným máslem a sněhem s horkým cukrovým rozvarem. Tím je sníh pevný a stabilní.

20 porcí
90 minut
česká

Těsto

Ovocný krém

Dokončení

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Troubu předehřejte na 200 °C, dva plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Vejce, sůl, vyškrábnutou dřeň z vanilky a cukr vyšlehejte do husté pěny. Na závěr přidejte citronovou kůru. Střídavě vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné máslo. Hmotu rozetřete na připravené plechy a pečte v předehřáté troubě 7 až 10 minut. Vytáhněte a nechte zchladnout.
  3. Cukr s vodou svařte, až se cukr rozpustí a rozvar získá teplotu 112 °C, tzv. na bublinu. Teplotu změřte cukrářským teploměrem. Bílky šlehejte se špetkou soli, až vznikne polotuhý sníh, přilévejte cukrový rozvar. Šlehejte až do úplného vychladnutí, krém je pak pevný a stabilní.
  4. Máslo vyšlehejte s malinovým pyré do lehké pěny. Špachtlí postupně promíchávejte malinovou pěnu se sněhem dohladka.
  5. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Pláty rozřízněte z kratší strany na třetiny. Dva pláty potřete silnější vrstvou krému, poskládejte na sebe, zakryjte třetím plátem a potřete ho slabší vrstvou krému.
  6. Pláty přelijte rozpuštěnou čokoládou, nechte ji mírně zatuhnout, vidličkou v ní vytvořte vzor a nechte zcela zatuhnout. Pak je rozkrájejte na 2cm řezy.
  7. Smetanu ušlehejte na šlehačku a cukrářskou špičkou nastříkejte na řezy kytičku. Ozdobte malinou a poprašte moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte i další famózní recepty podle Mirky van Gils Slavíkové:

Další recepty na klasické české zákusky a dorty od Mirky van Gils Slavíkové najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Vyzkoušejte i recept na klasický mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Famózní! Od babičky

Mirka van Gils Slavíková Famózní! Od babičky

Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách.

Autorka ve třetí knize ze série Famózní! čtenářům předkládá jak výběr z receptů, které si oblíbila za svých učňovských let, tak cukrářskou inspiraci čerpanou z pramenů první republiky. „Jsem patriot české cukrařiny a jednoznačně ji vnímám jako světovou. Koneckonců jsme byli za první republiky cukrářskou špičkou. Jen je nutné se vrátit ke kvalitě a preciznosti při výrobě,“ zdůrazňuje Mirka van Gils Slavíková.

K zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.


Přečtěte si také

Recepty