Strouhaný koláč s tvarohovo-makovou náplní

Moje hodnocení
1x

Mák, švestky a tvaroh? Takové kombinaci přece vůbec nejde odolat! Na suroviny je tento moučník možná trochu náročnější, ale odměna bude sladká a silně návyková. U jednoho tedy velmi pravděpodobně ani nezůstane.

10 porcí
180 minut
česká

Těsto na formu 27×25 cm:

Náplň:

K podávání:

Postup přípravy:

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru, kypřicí prášek a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky a začněte zpracovávat těsto (můžete i robotem). Když je těsto téměř propracované, pokropte asi 2 lžícemi mléka. Zpracujte hladké těsto, utvořte z něj váleček a zabalte do fólie. Vložte na 45–60 minut do mrazáku.
  2. Připravte si mezitím náplň. Mléko nalijte do vyššího hrnce. Vsypte do mléka mák, přiveďte k varu a na mírném stupni vařte 10 minut, dokud se tekutina dobře nevyvaří. Nechte vychladnout. V míse dobře promíchejte tvarohy s vejci, cukrem, škrobem a popř. vanilkovým extraktem. Vmíchejte zchladlý mák.
  3. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto rozdělte napůl, přičemž jednu část nechte o něco větší – tu nastrouhejte na dno formy. Pěkně ji rozprostřete do souvislé vrstvy. Můžete lehce prsty upravit, ale neumačkávejte. Na těsto rozlijte náplň a vařečkou uhlaďte. Zastrouhejte zbylým těstem.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40–45 minut dozlatova. Koláč krájejte až po vychladnutí. Můžete předtím nechat vychladit v lednici. Tak bude koláč ještě lahodnější.
  5. K podávání připravte rychlé švestky v sirupu. Švestky rozkrojte a zbavte pecek. V pánvi promíchejte javorový sirup, citronovou šťávu, vodu a skořici. Přiveďte k varu a vsypte do pánve švestky.
  6. Asi 3 minuty pozvolna vařte a opatrně obracejte. Švestky nahrňte ke straně a do sirupu vmíchejte kousek másla. Ještě jednou opatrně vše promíchejte. Porce koláče ozdobte švestkou a přelijte trochou sirupu.

Zdroj: Semix; zdroj foto: Semix

Máte rádi tvaroh? Připravte si doma dort podle našeho videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohový dort Míša

Nebo zkuste další makové dobroty:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty