Makový cheesecake s jablečnými povidly

Moje hodnocení
4x

Cheesecake určitě znáte – lahodný dezert, který se skládá většinou ze dvou vrstev. Sušenkový základ a famózní krém. Napadlo by vás ale, že můžete připravit makový cheesecake, který ještě navíc ozdobíte jablečno-švestkovými povidly? Ideální kombinace pro chladnější podzimní dny.

1 porce
120 minut

Suroviny

Povidla

  • oloupaná jablka (bez jádřinců) 600 g
  • skořice 1 lžička
  • vanilka nebo vanilkový cukr
  • cukr 30 g
  • rum nebo pálenka 1 panák
  • voda 150 ml
  • švestková povidla 2 lžíce
  • pár kapek citronové šťávy
  • jemně mletá želatina 1/2 lžičky

Postup přípravy

  1. Ve food procesoru rozemelte sušenky najemno.
  2. Přidejte na plátky nakrájené máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivou hmotu.
  3. Dno dortové formy (nejlépe o průměru 20 cm) vyložte pečicím papírem.
  4. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte sušenkovou hmotu.
  5. Pečte asi 5–10 minut na 180 °C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé.
  6. Ve větší míse společně vyšlehejte tvaroh a mascarpone. Všechny suroviny na krém by měly mít ideálně stejnou teplotu.
  7. Poté přidejte vejce a opět zašlehejte. Nakonec vmíchejte mletý mák a cukr.
  8. Směs přesuňte na předpečený korpus a pečte na 150 °C asi 60 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě tak hodinu – cheesecake se vám díky tomu nepropadne a bude krásně pevný. Po vytažení by se neměl uprostřed třást.
  9. Venku nechte cheesecake zcela vychladnout a poté přesuňte do lednice.
  10. Povidla: Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na čtvrtky.
  11. Do hrnce se silnějším dnem vhoďte jablka, zasypte je vanilkovým cukrem a skořicí.
  12. Jablka jen zlehka orestujte a zalijte vodou. Přikryté nechte na mírném ohni dusit asi 60 minut.
  13. Hlídejte si však, ať se vám nezačnou jablka připalovat a občas je zkontrolujte a zamíchejte.
  14. Dále vše rozmixujte dohladka a vraťte na plotnu.
  15. Přidejte zbývající cukr a panáka alkoholu. Promíchejte a nechte takto další asi půlhodinu pomalinku zahřívat – můžete popř. i péct v troubě.
  16. Poté k jablečným povidlům přidejte 2 lžíce švestkových povidel, trošku citronové šťávy a důkladně promíchejte.
  17. Nakonec přimíchejte želatinu a velmi krátce prohřejte. Stačí opravdu troška, aby vám povidla pak držela. Nechceme z nich ale vytvořit želé.
  18. Dokončení: Na vychlazený cheesecake položte vrstvu mírně zchladlých povidel.
  19. Zdobit můžete čerstvými švestkami nebo jablky a sušenkami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty