Makový cheesecake s jablečnými povidly
Zdroj: Mamachef
Makový cheesecake s jablečnými povidly
Zdroj:
Mamachef
Cheesecake určitě znáte – lahodný dezert, který se skládá většinou ze dvou vrstev. Sušenkový základ a famózní krém. Napadlo by vás ale, že můžete připravit makový cheesecake, který ještě navíc ozdobíte jablečno-švestkovými povidly? Ideální kombinace pro chladnější podzimní dny.
Postup přípravy
-
Ve food procesoru rozemelte sušenky najemno.
-
Přidejte na plátky nakrájené máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivou hmotu.
-
Dno dortové formy (nejlépe o průměru 20 cm) vyložte pečicím papírem.
-
Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte sušenkovou hmotu.
-
Pečte asi 5–10 minut na 180 °C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé.
-
Ve větší míse společně vyšlehejte tvaroh a mascarpone. Všechny suroviny na krém by měly mít ideálně stejnou teplotu.
-
Poté přidejte vejce a opět zašlehejte. Nakonec vmíchejte mletý mák a cukr.
-
Směs přesuňte na předpečený korpus a pečte na 150 °C asi 60 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě tak hodinu – cheesecake se vám díky tomu nepropadne a bude krásně pevný. Po vytažení by se neměl uprostřed třást.
-
Venku nechte cheesecake zcela vychladnout a poté přesuňte do lednice.
-
Povidla: Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na čtvrtky.
-
Do hrnce se silnějším dnem vhoďte jablka, zasypte je vanilkovým cukrem a skořicí.
-
Jablka jen zlehka orestujte a zalijte vodou. Přikryté nechte na mírném ohni dusit asi 60 minut.
-
Hlídejte si však, ať se vám nezačnou jablka připalovat a občas je zkontrolujte a zamíchejte.
-
Dále vše rozmixujte dohladka a vraťte na plotnu.
-
Přidejte zbývající cukr a panáka alkoholu. Promíchejte a nechte takto další asi půlhodinu pomalinku zahřívat – můžete popř. i péct v troubě.
-
Poté k jablečným povidlům přidejte 2 lžíce švestkových povidel, trošku citronové šťávy a důkladně promíchejte.
-
Nakonec přimíchejte želatinu a velmi krátce prohřejte. Stačí opravdu troška, aby vám povidla pak držela. Nechceme z nich ale vytvořit želé.
-
Dokončení: Na vychlazený cheesecake položte vrstvu mírně zchladlých povidel.
-
Zdobit můžete čerstvými švestkami nebo jablky a sušenkami.
Makový cheesecake s jablečnými povidly 1
Zdroj: Mamachef
Makový cheesecake s jablečnými povidly 1
Zdroj:
Mamachef