Suroviny
Povidla
- jablka (oloupaná,bez jádřinců) 600 g
- skořice 1 lžička
- vanilka (nebo vanilkový cukr)
- cukr 30 g
- rum (nebo pálenka) 1 panák
- voda 150 ml
- švestková povidla 2 lžíce
- citronová šťáva pár kapek
- želatina (jemně mletá ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Ve food procesoru rozemelte sušenky najemno.
- Přidejte na plátky nakrájené máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivou hmotu.
- Dno dortové formy (nejlépe o průměru 20 cm) vyložte pečicím papírem.
- Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte sušenkovou hmotu.
- Pečte asi 5–10 minut na 180 °C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé.
- Ve větší míse společně vyšlehejte tvaroh a mascarpone. Všechny suroviny na krém by měly mít ideálně stejnou teplotu.
- Poté přidejte vejce a opět zašlehejte. Nakonec vmíchejte mletý mák a cukr.
- Směs přesuňte na předpečený korpus a pečte na 150 °C asi 60 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě tak hodinu – cheesecake se vám díky tomu nepropadne a bude krásně pevný. Po vytažení by se neměl uprostřed třást.
- Venku nechte cheesecake zcela vychladnout a poté přesuňte do lednice.
- Povidla: Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na čtvrtky.
- Do hrnce se silnějším dnem vhoďte jablka, zasypte je vanilkovým cukrem a skořicí.
- Jablka jen zlehka orestujte a zalijte vodou. Přikryté nechte na mírném ohni dusit asi 60 minut.
- Hlídejte si však, ať se vám nezačnou jablka připalovat a občas je zkontrolujte a zamíchejte.
- Dále vše rozmixujte dohladka a vraťte na plotnu.
- Přidejte zbývající cukr a panáka alkoholu. Promíchejte a nechte takto další asi půlhodinu pomalinku zahřívat – můžete popř. i péct v troubě.
- Poté k jablečným povidlům přidejte 2 lžíce švestkových povidel, trošku citronové šťávy a důkladně promíchejte.
- Nakonec přimíchejte želatinu a velmi krátce prohřejte. Stačí opravdu troška, aby vám povidla pak držela. Nechceme z nich ale vytvořit želé.
- Dokončení: Na vychlazený cheesecake položte vrstvu mírně zchladlých povidel.
- Zdobit můžete čerstvými švestkami nebo jablky a sušenkami.
Makový cheesecake s jablečnými povidly 1 Zdroj: Mamachef