Drobenka:
- skořice 2 lžičky
- ovesné vločky 320 g
- hladká mouka 200 g
- máslo 250 g
- třtinový cukr 80 g
Krém:
- smetanový sýr (např. Lučina, Philadelphia) 600 g
- moučkový cukr 60 g
- jogurt 150 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- vejce 2 ks
- žloutek 2 ks
- citronová kůra 1 plod
- vanilkový extrakt
Ovocná náplň:
- rebarbora 250 g
- jahody 250 g
- cukr krupice 30 g
Postup přípravy:
- Dno hranaté formy vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Rebarboru a jahody očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Přidejte cukr, promíchejte a odložte stranou. Nyní připravte drobenkovou směs. Mouku, vločky a skořici promíchejte. Pak v menší misce utřete máslo s cukrem a následně přisypte sypkou směs, kterou promíchejte vařečkou.
- Poté rukou směs lehce nadrolte, aby byla sypká s většími hrudkami. Dvě třetiny směsi nasypte na dno formy, rovnoměrně ji rozprostřete a sklenicí či stěrkou uhlaďte. Formu vložte do trouby a základ takto pečte 10 minut.
- Zbylou drobenku zatím odložte do lednice, aby se zpevnila. Když je korpus hotový, nechte ho lehce vychladnout. Nyní začněte pracovat na krému. Smetanový sýr utřete v míse tak, aby byl hezky hladký a bez hrudek.
- Pak přidejte cukr a promíchejte. Následně přimíchejte jogurt, smetanu, vejce, žloutky, najemno nastrouhanou citronovou kůru a vanilku. Vše umíchejte v hladký krém a nalijte na zchladlý korpus do formy.
- Lehce ho zespoda poplácejte, aby odešly přebytečné bublinky a rovnoměrně na něj poklaďte ovoce. Na závěr dort posypte zbylou drobenkou.
- Dort pečte v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 35 minut nebo dokud drobenka nezhnědne a vrstva cheesecake neztuhne – pokud se ještě lehce chvěje, nevadí. Před podáváním nechte dort v lednici zcela vychladnout, a to nejlépe do druhého dne.
Pokud chcete, můžete si připravit New York cheesecake podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake
Nebo můžete vyzkoušet populární crumble: