Suroviny
- hladká mouka 250 g
- máslo 150 g
- cukr krystal 100 g
- vejce 4 ks
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- rybízový džem 120 g
- cukr krupice 150 g
- mleté vlašské ořechy 100 g
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- vlašské ořechy (na posypání) 100 g
Postup přípravy
- Mouku, máslo, krystalový cukr, žloutky a kypřicí prášek vložte do mísy robotu a s nástavcem plochá metla vymíchejte hladké těsto. Pokud robot nemáte, vyšlehejte máslo s cukrem do husté pěny, zašlehejte žloutky a pak zapracujte mouku s kypřicím práškem.
- Plech o velikosti 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem. Vložte do něj těsto a ručně ho vtlačte na celou plochu plechu. Vznikne plát o síle asi 1 cm. Dno propíchejte vidličkou a potřete rovnoměrně džemem.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Zlehka do něj vmíchejte mleté ořechy a nastrouhanou citronovou kůru. Sníh rovnoměrně rozetřete na džem.
- Ořechy nasekejte nahrubo a nasypte na sníh. Pečte ve vyhřáté troubě 25 minut. Vytáhněte a nechte zchladnout. Pak rozkrájejte na kostky nebo obdélníky.
Vyzkoušejte také jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE