Petra Burianová

Vláčný makovec s citronovou polevou

Moje hodnocení
15x

Buchta plná máku, která ho ukazuje v celé kráse. Skutečné národní dědictví, které si ve světě nikde nedáte. Kdo má rád křupavé, nechť čtvrtinu máku nemele a použije celá semena. Spojení s citronem je fantasticky šťavnaté a neodolatelně vynikající. Jemný, vláčný makovec vydrží čerstvý několik dní.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

Poleva

  • moučkový cukr (cukr moučka) 240 g
  • šťáva z 1–2 citronů (zhruba 50 ml)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Hlubší plech vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
  2. Máslo vyšlehejte s cukrem do husté pěny a zašlehejte vejce. V míse promíchejte mouku s mákem a kypřicím práškem. K máslové pěně střídavě zapracujte mouku a mléko.
  3. Hladké těsto vlijte do připraveného plechu a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  4. Upečený makovec vytáhněte z trouby a nechte mírně zchladnout. Mezitím prosejte moučkový cukr do misky a promíchejte ho dohladka s citronovou šťávou na polevu. Přelijte ji přes vlahý makovec a nechte zchladnout.

PRIMA TIP: Vláčné makové těsto se perfektně hodí i na dort. Promažte ho svěžím citronovým krémem z tvarohu, másla nebo mascarpone.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petra Burianová

CPress Petra Burianová

Vítězka soutěže Peče celé Česko připravila svou kuchařku jako sladkého průvodce po českých tradicích. V nich se zrcadlí sezonnost i lokální suroviny, z kterých autorka při svém pečení nejraději vychází. Osvědčené rodinné recepty prověřily mlsné jazýčky jejích pěti dětí, které vychovává s manželem na statku na Vysočině. Zde se také věnuje mnoha lidovým řemeslům, které i učí. Představuje je i v jednotlivých kapitolách, které kopírují střídání ročních období.

Vydalo Nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty