Těsto
- mléko 300 ml
- máslo 60 g
- cukr krupice 180 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 200 g
- mletý mák 200 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- máslo (na vymazání)
- hrubá mouka (na vysypání)
Poleva
- moučkový cukr 240 g
- citronová šťáva (z 1–2 citronů) zhruba 50 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Hlubší plech vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
- Máslo vyšlehejte s cukrem do husté pěny a zašlehejte vejce. V míse promíchejte mouku s mákem a kypřicím práškem. K máslové pěně střídavě zapracujte mouku a mléko.
- Hladké těsto vlijte do připraveného plechu a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený makovec vytáhněte z trouby a nechte mírně zchladnout. Mezitím prosejte moučkový cukr do misky a promíchejte ho dohladka s citronovou šťávou na polevu. Přelijte ji přes vlahý makovec a nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Vláčné makové těsto se perfektně hodí i na dort. Promažte ho svěžím citronovým krémem z tvarohu, másla nebo mascarpone.
Vyzkoušejte i recept na výtečný hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE