Těsto
- máslo (změklé ) 150 g
- cukr (krupicový nebo třtinový) 125 g
- vejce 3 ks
- plnotučné mléko (nebo pomerančová šťáva) 55 ml
- pomerančová šťáva (nebo likér) 25 ml
- mletý mák 250 g
- mleté vlašské ořechy 80 g
- máslo (na vymazání)
- mletý mák (nebo polohrubá mouka na vysypání)
- sůl 1 špetka
Krém
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte moukou či mletým mákem.
- Změklé máslo ušlehejte s 85 g cukru do pěny. Postupně zašlehejte žloutky, mléko a pomerančovou šťávu nebo likér. Mák promíchejte s ořechy a zapracujte do žloutkové směsi.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli na sníh. Jakmile začne houstnout a tvořit špičky, zašlehejte zbylý cukr, až vznikne lesklý tuhý sníh. Po částech ho zapracujte do makového těsta.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Vytáhněte a nechte vychladnout ve formě.
- Ve vodní lázni zahřívejte v misce žloutky, jemně nastrouhanou kůru z 1 citronu, citronovou šťávu z 1 ½ citronu a cukr. Metličkou vymíchejte hustý krém, trvá to zhruba 8 minut. Odstavte ho a postupně pozvolna zašlehejte máslo nakrájené na kostičky.
- Zchladlý makovec opatrně vyjměte z formy a naneste na něj citronový krém. Nechte zatuhnout. Uchovávejte v chladu nebo lednici.
PRIMA TIP: Vlašské ořechy v těstě můžete nahradit mletými mandlemi nebo lískovými oříšky. A pokud se chcete ořechům vyhnout úplně, ale zachovat bezlepkovost, použijte pohankovou mouku.