Martina Hladjuk / Mamachef

Výtečný bezlepkový makovec s citronovým krémem podle Mamachef

Moje hodnocení
6x

Mák a citron se k sobě perfektně hodí – šťavnatý citron zvláčňuje zemitý mák, který působí nadýchaně. Potřít makový koláč citronovým krémem, tzv. lemon curd, zní jako skvělý nápad a ještě líp chutná. Korpus je navíc bezlepkový, takže máte další osvědčenou verzi narozeninového dortu.

8 porcí
90 minut

Těsto

  • máslo (změklé máslo) 150 g
  • cukr krupicový nebo třtinový 125 g
  • vejce 3 ks
  • plnotučné mléko nebo pomerančová šťáva 55 ml
  • pomerančová šťáva nebo likér 25 ml
  • mletý mák 250 g
  • mleté vlašské ořechy 80 g
  • sůl 1 špetka
  • máslo na vymazání
  • mletý mák nebo polohrubá mouka na vysypání

Krém

  • žloutek (žloutky) 2 ks
  • chemicky neošetřený citron 1,5 ks
  • cukr krupicový nebo třtinový 40 g
  • máslo 30 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte moukou či mletým mákem.
  2. Změklé máslo ušlehejte s 85 g cukru do pěny. Postupně zašlehejte žloutky, mléko a pomerančovou šťávu nebo likér. Mák promíchejte s ořechy a zapracujte do žloutkové směsi.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na sníh. Jakmile začne houstnout a tvořit špičky, zašlehejte zbylý cukr, až vznikne lesklý tuhý sníh. Po částech ho zapracujte do makového těsta.
  4. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. Vytáhněte a nechte vychladnout ve formě.
  5. Ve vodní lázni zahřívejte v misce žloutky, jemně nastrouhanou kůru z 1 citronu, citronovou šťávu z 1 ½ citronu a cukr. Metličkou vymíchejte hustý krém, trvá to zhruba 8 minut. Odstavte ho a postupně pozvolna zašlehejte máslo nakrájené na kostičky.
  6. Zchladlý makovec opatrně vyjměte z formy a naneste na něj citronový krém. Nechte zatuhnout. Uchovávejte v chladu nebo lednici.

PRIMA TIP: Vlašské ořechy v těstě můžete nahradit mletými mandlemi nebo lískovými oříšky. A pokud se chcete ořechům vyhnout úplně, ale zachovat bezlepkovost, použijte pohankovou mouku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Hladjuk / Mamachef


Přečtěte si také

Recepty