Suroviny
- cukr krupice 180 g
- vanilkový cukr 20 g
- bílý jogurt 150 g
- mletý mák 300 g
- mléko 500 ml
- kukuřičný škrob 30 g
- polohrubá mouka 300 g
Krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- moučkový cukr 100 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu zapněte na 180 °C (horkovzuduch na 160 °C). Větší pekáček (25 x 35 cm) lehce navlhčete a vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou).
- Oba cukry smíchejte s jogurtem. Přidejte namletý mák zalitý mlékem a opět promíchejte. V jiné míse smíchejte škrob, mouku a prášek do pečiva a přidejte k makové směsi a rozmíchejte do hladka.
- Těsto vylejte na připravený plech a v rozpálené troubě pečte 30–40 minut. Propečenost zkoušejte špejlí.
- Krém: Vychlazené mascarpone a smetanu vložte do mísy společně s cukrem a nejprve na menší otáčky (šlehačem) promíchejte. Pak zapněte nejvyšší otáčky a vyšlehejte během asi 2–3 minut tuhý krém.
- Přidejte citronovou šťávu a vanilkový extrakt a rychle promíchejte šlehačem (v řádu několika sekund, nešlehejte dlouho, celý krém by se mohl srazit). Krém vložte do zdobicího sáčku a každý kousek makovce ozdobte dle fantazie.
Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE