návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Mraky

Hodnoceno: 3x
do 1 hodiny
Mraky
Autor: Marek Podhora Mraky
Nadýchané řezy z odpalovaného těsta s lehkým pudinkovým krémem jsou tím správným receptem pro líná víkendová odpoledne. Léty prověřený recept jako od babičky...

Suroviny

Těsto:

Krém:

Postup

  1. Alespoň půl hodiny před pečením vyndejte ingredience z lednice. V malém hrnci rozpusťte sádlo s vodou a špetkou soli a přiveďte směs k varu. Plamen stáhněte na minimum, do hrnce vsypte mouku a vařečkou rychle míchejte, ať se nevytvoří hrudky. Poté těsto míchejte asi 5 minut, dokud se neudělá koule z husté pasty. V tuhle chvíli se opéká neboli odpaluje – odtud jeho název. Těsto nechte vychladnout a zatím v misce lehce rozkvedlejte vidličkou vejce. Až bude těsto vlažné, vejce do něj postupně zašlehejte. Nejprve se nebudou chtít s těstem propojit, chvilku to potrvá, než vznikne kompaktní hmota. Pokud nemáte robota, připravte si svaly.
  2. Teď vezměte 2 plechy, každý vytřete sádlem a lehce pokropte studenou vodou. Těsto rozdělte na poloviny a stěrkou je rozetřete na plechy v tenké vrstvě.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte asi 5 minut, následně snižte teplotu na 180 °C a dopékejte dalších asi 10 minut. Díky tomu mraky krásně vyskočí. Pak je nechte vychladnout. Během pečení troubu neotvírejte!
  4. Na krém ohřejte 300 ml mléka, ve zbylém mléce rozmíchejte pudinkové prášky. Dále postupujte podle pokynů na obalu. Pudink potom za občasného promíchání nechte zchladnout, do vlažného pudinku přimíchejte cukr a máslo.
  5. Hotový krém rozetřete na korpus, přiklopte druhým korpusem a nechte vychladit. Před podáváním mráčky pocukrujte moučkovým cukrem.
Mraky
Autor: Marek Podhora Mraky

Bez buchet se nevdáš

Umět se otáčet v kuchyni a postarat se o domácnost patřilo dříve mezi kýžené dovednosti holek na vdávání. Také se je to jejich maminky snažily co nejlépe naučit. Doba se změnila, ale okouzlit muže dobrým jídlem nebo vytvořit domácí pohodu v kuchyni je neměnnou konstantou, která zlepší rodinný život o tisíc procent. Pokud vás maminka vařit nenaučila, nebo zjišťujete, že jen o sushi a salátech se žít nedá, je tahle kuchařka přesně pro vás. Napsalo ji pět žen ze tří generací a shromáždily v ní recepty na jídla tradiční i moderní, zdravá i útěšná, zkrátka taková, která vždy potěší. Kniha obsahuje i zápisník, kam si můžete zapsat další recepty, které objevíte. 
Vydalo nakladatelství Došel Karamel
Související témata: Sladké , Česká kuchyně