Mraky

Moje hodnocení
18x

Nadýchané řezy z odpalovaného těsta s lehkým pudinkovým krémem jsou tím správným receptem pro líná víkendová odpoledne. Léty prověřený recept jako od babičky...

1 porce
60 minut
česká

Těsto

  • voda 250 ml
  • sádlo 150 g
  • hladká mouka 150 g
  • vejce 6 ks

Krém

  • mléko 500 ml
  • máslo 250 g
  • vanilkový pudink 2 sáčky
  • cukr moučka 100 g

Postup přípravy

  1. Alespoň půl hodiny před pečením vyndejte ingredience z lednice. V malém hrnci rozpusťte sádlo s vodou a špetkou soli a přiveďte směs k varu. Plamen stáhněte na minimum, do hrnce vsypte mouku a vařečkou rychle míchejte, ať se nevytvoří hrudky. Poté těsto míchejte asi 5 minut, dokud se neudělá koule z husté pasty. V tuhle chvíli se opéká neboli odpaluje – odtud jeho název. Těsto nechte vychladnout a zatím v misce lehce rozkvedlejte vidličkou vejce. Až bude těsto vlažné, vejce do něj postupně zašlehejte. Nejprve se nebudou chtít s těstem propojit, chvilku to potrvá, než vznikne kompaktní hmota. Pokud nemáte robota, připravte si svaly.
  2. Teď vezměte 2 plechy, každý vytřete sádlem a lehce pokropte studenou vodou. Těsto rozdělte na poloviny a stěrkou je rozetřete na plechy v tenké vrstvě.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte asi 5 minut, následně snižte teplotu na 180 °C a dopékejte dalších asi 10 minut. Díky tomu mraky krásně vyskočí. Pak je nechte vychladnout. Během pečení troubu neotvírejte!
  4. Na krém ohřejte 300 ml mléka, ve zbylém mléce rozmíchejte pudinkové prášky. Dále postupujte podle pokynů na obalu. Pudink potom za občasného promíchání nechte zchladnout, do vlažného pudinku přimíchejte cukr a máslo.
  5. Hotový krém rozetřete na korpus, přiklopte druhým korpusem a nechte vychladit. Před podáváním mráčky pocukrujte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty