Těsto
- voda 250 ml
- sádlo 150 g
- hladká mouka 150 g
- vejce 6 ks
Krém
- mléko 500 ml
- máslo 250 g
- vanilkový pudink 2 sáčky
- moučkový cukr 100 g
Postup přípravy
- Alespoň půl hodiny před pečením vyndejte ingredience z lednice. V malém hrnci rozpusťte sádlo s vodou a špetkou soli a přiveďte směs k varu. Plamen stáhněte na minimum, do hrnce vsypte mouku a vařečkou rychle míchejte, ať se nevytvoří hrudky. Poté těsto míchejte asi 5 minut, dokud se neudělá koule z husté pasty. V tuhle chvíli se opéká neboli odpaluje – odtud jeho název. Těsto nechte vychladnout a zatím v misce lehce rozkvedlejte vidličkou vejce. Až bude těsto vlažné, vejce do něj postupně zašlehejte. Nejprve se nebudou chtít s těstem propojit, chvilku to potrvá, než vznikne kompaktní hmota. Pokud nemáte robota, připravte si svaly.
- Teď vezměte 2 plechy, každý vytřete sádlem a lehce pokropte studenou vodou. Těsto rozdělte na poloviny a stěrkou je rozetřete na plechy v tenké vrstvě.
- Troubu předehřejte na 200 °C a pečte asi 5 minut, následně snižte teplotu na 180 °C a dopékejte dalších asi 10 minut. Díky tomu mraky krásně vyskočí. Pak je nechte vychladnout. Během pečení troubu neotvírejte!
- Na krém ohřejte 300 ml mléka, ve zbylém mléce rozmíchejte pudinkové prášky. Dále postupujte podle pokynů na obalu. Pudink potom za občasného promíchání nechte zchladnout, do vlažného pudinku přimíchejte cukr a máslo.
- Hotový krém rozetřete na korpus, přiklopte druhým korpusem a nechte vychladit. Před podáváním mráčky pocukrujte moučkovým cukrem.
Mraky Zdroj: Marek Podhora
Vyzkoušejte také recept na jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE