Těsto
- cukr 1 lžička
- plnotučné mléko 120 ml
- droždí 15 g
- moučkový cukr 50 g
- hladká mouka 500 g
- máslo 100 g + na vymazání
- sádlo 100 g
- vejce 2 ks
- žloutek (na potření) 1 ks
- citronová kůra 1 lžička
- sůl 1 špetka
- vanilkový cukr 1 sáček
Ořechová náplň
- plnotučné mléko 100 ml
- cukr krupice (jemný) 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- citronová kůra 1/2 lžičky
- sušené rozinky 30 g
- mletá skořice 1 špetka
- mleté vlašské ořechy 250 g
- med (nebo 1–2 jablka nebo 2–3 lžíce meruňkové zavařeniny) 3–4 lžíce
Maková náplň
- plnotučné mléko 100 ml
- moučkový cukr 250 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- mletý mák 250 g
- sušené rozinky 30 g
- citronová kůra 1 lžička
- med 4 lžíce
Postup přípravy
- Cukr nechte rozpustit ve vlažném mléce a pak přidejte rozdrobené droždí. Promíchejte zbylé přísady na těsto, vlijte vzešlé droždí a důkladně propracujte těsto. Přikryté ho nechte na teplém místě asi půl hodiny kynout.
- Na ořechovou náplň dejte mléko s cukrem a vanilkovým cukrem do hrnce a uveďte do varu. Přidejte kůru, rozinky, skořici, ořechy a med (nebo oloupané a nastrouhané jablko či meruňkovou zavařeninu).
- Na makovou náplň promíchejte v hrnci mléko s oběma cukry. Uveďte do varu a vmíchejte mák a rozinky. Při nízké teplotě a za stálého míchání chvíli vařte, pak mimo plotýnku vmíchejte kůru a med. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Těsto rozdělte na 4 díly a každý rozválejte na obdélník 30 x 35 cm. Po dvou potřete ořechovou a makovou náplní, z kratší strany zahrňte a po délce pevně stočte. Plechy potřete máslem nebo sádlem (nebo vyložte papírem na pečení a pak potřete tukem), položte na ně záviny a potřete je rozšlehaným žloutkem.
- Vložte do trouby a pečte, až budou záviny zlatohnědé, asi 35 až 40 minut. Nechte je pak v troubě úplně vychladnout a krájejte je až těsně před podáváním.
PRIMA TIP: Záviny vydrží zabalené a uložené na suchém chladném místě až týden jako čerstvé.
Vyzkoušejte také tradiční maďarský trdelník podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí trdelník – vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu