Těsto:
- vejce (oddělit žloutky a bílky) 4 ks
- cukr krupice 200 g
- horká voda 8 lžic
- rostlinný olej 8 lžic
- hladká mouka 200 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- sůl 1 špetka
Krém:
- zakysaná smetana (po 180–190 g) 3 ks
- smetana (31%; po 200 g) 2 ks
- moučkový cukr 6 lžic
- citronová kůra 1 plod
- vanilkový pudink (bez vaření; nebo želatinový ztužovač 50 g) 1 balení
Na dokončení:
- jahody
- dortové želé (červené) 4 sáčky
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 170 °C. Nejprve vyšlehejte bílky se špetkou soli dotuha. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny, poté vmíchejte postupně horkou vodu a olej.
- Pak přimíchejte mouku s kypřicím práškem a nakonec vmíchejte zlehka sníh. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete do všech stran. Vložte do trouby a pečte cca 20 minut.
- Zkuste špejlí a nechte zcela vychladnout. Na krém smíchejte v misce všechny uvedené ingredience. Nalijte na vychladlý korpus a dobře rozetřete stěrkou.
- Jahody pokrájejte a vyskládejte na krém. Plech vložte do lednice a nechte 1 hodinu ztuhnout. Připravte podle návodu na obalu dortové želé a vlažnou směsí zalijte celý povrch moučníku. Opět vložte do lednice a nechte ztuhnout.
Máte rádi jednoduché dezerty? Pusťte si tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Panna cotta
Nebo zkuste další řezy: