Suroviny
- vejce 3 ks
- třtinový cukr 1 hrnek
- vanilkový cukr (bio ) 1 balíček
- mletá skořice 1 lžička
- bílý jogurt (tučný ) 150 g
- plnotučné mléko 300 ml
- mák (mletý ) 1 a 1/2 hrnku
- polohrubá mouka 2 hrnky + na vysypání plechu
- prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů) 1 balíček
- olej (např. rýžový, ale i řepkový) 1/2 hrnku + na vymazání plechu
- čerstvé švestky (rozpůlené)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Utřete vejce s cukry a skořicí.
- Přidejte jogurt, šlehejte a postupně vmíchávejte mléko.
- Nakonec přidejte suché suroviny: mletý mák, mouku a prášek do pečiva. Vyšlehejte.
- Poté lehce zapracujte olej.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte olejem a vysypte moukou.
- Omyté švestky rozkrojte na poloviny. Na plech vylijte rovnoměrně těsto, navrch rozdělte švestky slupkou dolů.
- Makovec pečte dozlatova, asi 30 minut. Pak ho nechte na mřížce vystydnout a nakonec zlehka posypte moučkovým cukrem.