Těsto
- vejce 4 ks
- med (tekutý) 2 lžíce
- celozrnná špaldová mouka (hladká) 200 g
- kakao (holandského typu) 2 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- Polotučné mléko 100 ml
Náplň
- Kokosový olej cca 100 g
- strouhaný kokos 220 g
- med (tekutý) 2 lžíce
- měkký tvaroh (z vaničky) 200 g
- tmavá čokoláda (min. 75 % kakaa) 50 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175–180 °C a vyšší plech o rozměrech 30 × 25 cm vyložte pečicím papírem. V troubě nechte rozehřát kokosový olej, vytáhněte ho a nechte zchladnout.
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s medem dohladka, zhruba 2 až 3 minuty. Do směsi prosejte špaldovou mouku, přidejte kakao, kypřicí prášek a mléko a znovu důkladně vyšlehejte.
- Těsto vlijte do připraveného plechu a pečte ho 30 až 35 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Nechte ho vychladnout, zhruba 45 minut.
- Mezitím připravte náplň. Ve větší míse smíchejte strouhaný kokos s medem a tvarohem a postupně vmíchávejte rozpuštěný kokosový olej, až vznikne hladká směs. Pak ji rozetřete na vychlazený korpus.
- Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Do menšího hrnce s trochou vody postavte skleněnou misku tak, aby se nedotýkala dnem hladiny vody. Hrnec s vodou zahřejte, do skleněné misky nalámejte čokoládu a nechte ji rozehřát. Občas promíchejte. Skleněnou misku s rozpuštěnou čokoládou odstavte a v nepravidelných tazích ji pak naneste na povrch kokosové náplně.
- Koláč uložte alespoň na 2 hodiny v lednici. Pak rozkrájejte na čtverce a podávejte.
PRIMA TIP: Množství kokosového oleje se může mírně lišit podle toho, jak moc dehydrovaný je kokos. Proto olej do směsi přilévejte po menších dávkách, abyste ho zbytečně nepoužili moc.
Vyzkoušejte také oblíbený strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE