Nepečené řezy Nanaimo – kultovní kanadský dezert s kokosem, čokoládou a vanilkovým krémem

Moje hodnocení
4x

Vyzkoušejte klasické nepečené řezy Nanaimo s čokoládovo-kokosovým základem, krémovou máslovou náplní a vrstvou čokoládové polevy na povrchu.

16 porcí
120 minut

Základ

Střední vrstva

Čokoládová poleva

  • čokolada (hořkomléčná nebo 50-60% hořká) 120 g
  • rostlinný olej 2 lžičky

Postup přípravy

  1. Formu o rozměrech 20x20 cm vyložte pečicím papírem (nebo lehce vymaštěným alobalem) a nechte na okrajích přečnívat.
  2. Základní vrstva: Do středně velkého hrnce na mírném ohni přilijte asi 1-2 cm vody. Na vrch položte skleněnou mísu tak, aby se dno mísy nedotýkalo vody.
  3. Do skleněné mísy přidejte máslo, cukr a kakaový prášek. Za občasného míchání ingredience společně rozpusťte.
  4. Po úplném rozpuštění přidejte za stálého šlehání vejce. Směs šlehejte, dokud nebude hustá, lesklá a hladká.
  5. Opatrně sundejte mísu z ohně a vmíchejte grahamové drobky, kokos a nasekané vlašské ořechy.
  6. Směs vtlačte na dno připravené formy a dejte na 20 minut do mrazáku, aby ztuhla, zatímco budete připravovat náplň.
  7. Střední vrstva: Ve velké míse vyšlehejte máslo do nadýchané pěny. Vmíchejte pudinkový prášek a smetanu.
  8. Pomalu po troškách zašlehejte moučkový cukr - dokud krém nebude velmi hustý (hustší než běžná poleva).
  9. Základní vrstvu potřete pudinkovým máslovým krémem a dejte alespoň na 15 minut ztuhnout do lednice.
  10. Čokoládová vrstva: Do velké žáruvzdorné mísy dejte nalámanou čokoládu.
  11. V mikrovlnné troubě ji ohřívejte na střední výkon (ne na vysoký - jinak se pořádně nerozpustí) po dobu 45 sekund. Vyjměte ji z mikrovlnné trouby a promíchejte (nebo ji rozpusťte pomocí vodní lázně). Postup opakujte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  12. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte olej. Směs nalijte na řezy a uhlaďte povrch. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.
PRIMA TIP: Jakmile čokoládová poleva ztuhne asi na 75 % (asi po 20 minutách v lednici), udělejte lehké rýhy v místech, kde budete řezy krájet. Vraťte je do lednice, dokud zcela neztuhnou. Po úplném ztuhnutí čokolády vyjměte formu na 10 minut z lednice, aby se řezy zahřály a lépe se krájely. Poté je nakrájejte na tyčinky nebo čtverečky podél čar, které jste vyznačili v čokoládě. Tyčinky si můžete vychutnat studené z lednice nebo při pokojové teplotě (trvá 10-15 minut, než se zahřejí).

DALŠÍ TIPY:

  • Vlašské ořechy lze nahradit jemně nasekanými mandlemi nebo pekanovými ořechy.
  • Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 4 dny (pokud máte doma chladno) nebo v lednici až 1 týden. Tyčinky lze zmrazit ve vzduchotěsné nádobě až na 3 měsíce. Rozmrazte je v lednici.
  • Recept je možné zdvojnásobit a připravit do formy o rozměrech 22x33 cm.

LEKCE Z HISTORIE

Nanaimo řezy jsou pojmenovány podle města Nanaimo v Britské Kolumbii na západním pobřeží Kanady. Původ tyčinek není znám – poprvé se však objevily v kuchařské knize v roce 1953.  V roce 1985 uspořádal starosta města Nanaimo soutěž o nejlepší recept na tyčinky Nanaimo a dnes většina receptů na tyčinky Nanaimo vychází z receptu vítězky Joyce Hardcastleové.

Existuje mnoho dalších variant tyčinek Nanaimo, které používají různé příchutě pro střední vrstvu – například mátu, cappuccino nebo dokonce třešně.

Vyzkoušejte také odlehčené Míša řezy s tvarohem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty