Základ
- máslo 1/2 hrnku
- kakaový prášek 1/3 hrnku
- cukr 1/4 hrnku
- vejce (velké) 1 ks
- sušenky (grahamové nebo digestiv, nadrcené na drobečky) 1 a 3/4 hrnku
- strouhaný kokos 3/4 hrnku
- vlašské ořechy (rozmixované nebo nasekané velmi najemno) 1/2 hrnku
Střední vrstva
- máslo (změklé) 6 lžic
- vanilkový pudink (prášek) 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33% -40%) 3 lžíce
- moučkový cukr (nebo méně, podle chuti) 1 a 1/2 hrnku
Čokoládová poleva
- čokolada (hořkomléčná nebo 50-60% hořká) 120 g
- rostlinný olej 2 lžičky
Postup přípravy
- Formu o rozměrech 20x20 cm vyložte pečicím papírem (nebo lehce vymaštěným alobalem) a nechte na okrajích přečnívat.
- Základní vrstva: Do středně velkého hrnce na mírném ohni přilijte asi 1-2 cm vody. Na vrch položte skleněnou mísu tak, aby se dno mísy nedotýkalo vody.
- Do skleněné mísy přidejte máslo, cukr a kakaový prášek. Za občasného míchání ingredience společně rozpusťte.
- Po úplném rozpuštění přidejte za stálého šlehání vejce. Směs šlehejte, dokud nebude hustá, lesklá a hladká.
- Opatrně sundejte mísu z ohně a vmíchejte grahamové drobky, kokos a nasekané vlašské ořechy.
- Směs vtlačte na dno připravené formy a dejte na 20 minut do mrazáku, aby ztuhla, zatímco budete připravovat náplň.
- Střední vrstva: Ve velké míse vyšlehejte máslo do nadýchané pěny. Vmíchejte pudinkový prášek a smetanu.
- Pomalu po troškách zašlehejte moučkový cukr - dokud krém nebude velmi hustý (hustší než běžná poleva).
- Základní vrstvu potřete pudinkovým máslovým krémem a dejte alespoň na 15 minut ztuhnout do lednice.
- Čokoládová vrstva: Do velké žáruvzdorné mísy dejte nalámanou čokoládu.
- V mikrovlnné troubě ji ohřívejte na střední výkon (ne na vysoký - jinak se pořádně nerozpustí) po dobu 45 sekund. Vyjměte ji z mikrovlnné trouby a promíchejte (nebo ji rozpusťte pomocí vodní lázně). Postup opakujte, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Do rozpuštěné čokolády vmíchejte olej. Směs nalijte na řezy a uhlaďte povrch. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.
PRIMA TIP: Jakmile čokoládová poleva ztuhne asi na 75 % (asi po 20 minutách v lednici), udělejte lehké rýhy v místech, kde budete řezy krájet. Vraťte je do lednice, dokud zcela neztuhnou. Po úplném ztuhnutí čokolády vyjměte formu na 10 minut z lednice, aby se řezy zahřály a lépe se krájely. Poté je nakrájejte na tyčinky nebo čtverečky podél čar, které jste vyznačili v čokoládě. Tyčinky si můžete vychutnat studené z lednice nebo při pokojové teplotě (trvá 10-15 minut, než se zahřejí).
DALŠÍ TIPY:
- Vlašské ořechy lze nahradit jemně nasekanými mandlemi nebo pekanovými ořechy.
- Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 4 dny (pokud máte doma chladno) nebo v lednici až 1 týden. Tyčinky lze zmrazit ve vzduchotěsné nádobě až na 3 měsíce. Rozmrazte je v lednici.
- Recept je možné zdvojnásobit a připravit do formy o rozměrech 22x33 cm.
LEKCE Z HISTORIE
Nanaimo řezy jsou pojmenovány podle města Nanaimo v Britské Kolumbii na západním pobřeží Kanady. Původ tyčinek není znám – poprvé se však objevily v kuchařské knize v roce 1953. V roce 1985 uspořádal starosta města Nanaimo soutěž o nejlepší recept na tyčinky Nanaimo a dnes většina receptů na tyčinky Nanaimo vychází z receptu vítězky Joyce Hardcastleové.
Existuje mnoho dalších variant tyčinek Nanaimo, které používají různé příchutě pro střední vrstvu – například mátu, cappuccino nebo dokonce třešně.
Vyzkoušejte také odlehčené Míša řezy s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE