Vejce je univerzální surovina, bez které si nelze představit mnoho jídel. Ne nadarmo vycházejí kuchařky s obsahem vejce 100x jinak. Jako dokonalá zásobárna energie, bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů jsou vhodná také k snídani. Jak si představujete perfektní začátek dne s vaječnou snídaní vy? Patříte mezi tým míchačky, volská oka, omeleta nebo vejce do skla?
Vejce k snídani: Univerzální ingredience může mít mnoho podob přípravy. Jak je máte nejraději?
Vejce má mnoho výživových benefitů, ale především je kulinárně velice univerzální. Dají se s ním provádět různá kouzla a není snad člověk, který by neměl svoji oblíbenou úpravu. Dnes se podíváme na možnosti, jak si tuhle surovinu vychutnat k snídani.
Zamíchat, prosím!
Míchaná vajíčka jsou stálicí na snídaňovém menu v hotelových restauracích, ale především doma. Jejich příprava je velmi rychlá a jednoduchá, takže jsou většinou i prvním jídlem, které se naučí vařit děti. Pokud si chcete dopřát teplou snídani, ale ne na úkor kratšího spánku, vsaďte na míchačky. Jejich příprava je srovnatelná s namazáním chleba máslem.
K snídani se báječně hodí i jednoduchá vajíčková pomazánka, kterou si můžete připravit den předem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Sázená vejce pro fajnšmekry
Sázené vejce alias volské oko potěší každého, kdo má rád tekutý žloutek. Jsou báječná jen tak samotná, osmažená na másle, ale dají se i různě variovat, stačí k nim do pánve přihodit nakrájenou šunku a máte hemenex. Nebo s křupavou slaninou či plátkem sýra, který pod vajíčkem vytvoří báječný křupavý chips. Dá se ale použít i různá zelenina nebo houby.
Báječná omeleta
Na přípravu dokonalé omelety je už potřeba trochu kuchařského umu, aby byla nadýchaná a vláčná. Základní model je pouze z vajec, ale i do omelety se toho dá dost schovat. Kousky zbylého pečeného masa, listová zelenina, sýr, houby, bylinky... Každý den si můžete připravit nový recept podle stavu lednice a hlavně podle chuti. Inspirovat se můžete i v zahraničních kuchyních, zkuste třeba japonskou omeletu se zelím...
Trocha luxusu po ránu
Nejlepší tip na víkendovou snídani, kterou chcete někoho potěšit a možná i trochu ohromit, přesně taková jsou vejce Benedikt. Nadýchaná brioška, šunka od kosti, zastřené vejce a delikátní holandská omáčka. I s tímto základem si můžete pohrát, místo šunky dát třeba uzeného lososa, holandskou omáčku nahradit třeba křenovou, přidat čerstvé bylinky nebo rukolu...
Zdá se vám to jako velká výzva? Připravte vejce Benedikt podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vejce z Turecka jsou hit
Hitem poslední doby jsou turecká vejce neboli Çilbir. Kombinace hustého bílého jogurtu ovoněného česnekem, zastřená vejce s tekutým žloutkem, ochucené máslo s chilli a trocha voňavého kopru. Tahle plejáda chutí a barev na jednom talíři si podmanila bistra po celém světě. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet, příprava není složitá a výsledek vás určitě uspokojí. A klidně je podávejte i jako lehkou večeři.
Zdroj: autorský text
A jak připravit dokonalá vejce do skla? Inspirujte se návodným videoreceptem se Zdeňkem Pohlreichem
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH