Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vaječná omeleta s pečenou šunkou
Suroviny (2 porce)
- Vejce 6 ks
- plnotučné mléko 1,5 lžíce (25 ml)
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce
- špetka hořčičného prášku
- pečená šunka nakrájená na kousky 1 hrst
- najemno nakrájený čedar 1 hrst
- Máslo 1 vrchovatá lžíce (20 g)
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
- Rozklepněte vejce do mísy a pořádně je vyšlehejte. Přidejte mléko, petržel, hořčičný prášek, osolte, opepřete a znovu promíchejte. Vhoďte do směsi šunku a čedar.
- Na pánvi při vyšší teplotě rozehřejte máslo. Na horkou pánev vlijte vaječnou směs, teplotu snižte a nechte ji pomalu péct.
- Když je omeleta na spodní straně už opečená, převraťte ji a pečte dále, než bude hotová z obou stran. Ihned servírujte.
PRIMA TIP: Omeleta bude nadýchanější, když oddělíte žloutky od bílků, z bílků ušleháte pevný sníh a ten až poté vmícháte do žloutků. Když omeletu usmažíte moc, nechte ji vychladnout a nakrájejte ji. Kousky smíchejte s majonézou a pažitkou a použijte jako pomazánku na tousty.
Omeleta s pečenou šunkou , Foto: Vejce na 100 způsobů
Vejce na sto způsobů
Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.
Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.
Vydalo nakladatelství Omega.