návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Vejce Benedikt s uzeným kolenem

2 porce
do 30 minut
Vejce Benedikt s uzeným kolenem
Vejce Benedikt s uzeným kolenem Autor: kuchařka Vejce de luxe
Klasický recept na ztracená vejce můžete obohatit uzeným vepřovým kolenem a máslovou holandskou omáčkou a rázem máte na stole trošku netradiční, ale výborná vejce Benedikt, kterými nepohrdne ani dřevorubec :)

Suroviny (2 porce)

Holandská omáčka:

Postup

  1. V malém rendlíku rozehřejte máslo na holandskou omáčku. V misce postavené na hrnec s mírně vroucí vodou nebo v mixéru smíchejte žloutky, citronovou šťávu a hořčici. Za stálého šlehání postupně přidávejte po kapkách teplé rozehřáté máslo (bílé pevné usazeniny nechte v rendlíku). Osolte a opepřete, případně přidejte trochu citronové šťávy. Omáčku udržujte teplou.
  2. V pánvi rozehřejte na středně silném ohni oříšek másla, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Přidejte uzené koleno nebo šunku a kajenský pepř a opékejte za občasného obracení 4 minuty.
  3. Do velkého hrnce dejte tolik vody, aby sahala do výšky 5 cm, přiveďte ji k varu a potom zmírněte oheň. Do šálku rozklepněte 1 vejce a opatrně je nechte sklouznout do vody, ve které uděláte vír. Vařte 3 minuty, dokud bílek neztuhne, a pak je děrovanou naběračkou přeneste na vrstvu papírových utěrek. Stejně uvařte zbývající vejce.
  4. Na opečené krajíčky chleba položte uzené koleno nebo šunku a vejce. Pokapejte holandskou omáčkou, opepřete a posypte dýňovými semeny.

Vejce de luxe Foto:

Vejce de luxe

Více než 70 receptů na vynikající pokrmy s vejci

Lucy O'Reillyová

Vejce se dnes považuje za superpotravinu – chutnou, výživnou, dostupnou a s bonusem balení v přírodním obalu. Jeho neutrální chuť poslouží jako ideální pozadí pro celou paletu přísad, jak slaných, tak i sladkých.

Kuchařka Vejce de luxe přiznává této vynikající surovině postavení, jaké si zaslouží. Nabízí vám více než 70 receptů na celý den a z celého světa, u kterých je podstatnou surovinou právě vejce. Připravte si třeba čínská čajová vejce, mexickou quesadillu, francouzský lyonský salát, řeckou polévku avgolemono, skotská smažená vejce, známé kedgeree i méně známou šukšaku nebo slavný dezert Eton mess a citronový lemon curd… A když si osvojíte potřebné zásady přípravy, můžete s vejci navíc experimentovat.

Vydalo nakladatelství Slovart.