Suroviny
- máslo 1 lžička
- hnědý cukr (demerara) 1 lžíce
- vepřové koleno (uzené, natrhané na kousky nebo šunka, nakrájená na tlusté plátky) 200 g
- kajenský pepř 1 velká špetka
- vejce 4 ks
- chléb (kváskový, opečený) 2 krajíce
- dýňová semínka 1 lžíce
- sůl
- pepř
Holandská omáčka
- máslo 100 g
- žloutek 2 ks
- citronová šťáva 1 lžička + případně dle chuti
- anglická hořčice 1/2 lžičky
Postup přípravy
- V malém rendlíku rozehřejte máslo na holandskou omáčku. V misce postavené na hrnec s mírně vroucí vodou nebo v mixéru smíchejte žloutky, citronovou šťávu a hořčici. Za stálého šlehání postupně přidávejte po kapkách teplé rozehřáté máslo (bílé pevné usazeniny nechte v rendlíku). Osolte a opepřete, případně přidejte trochu citronové šťávy. Omáčku udržujte teplou.
- V pánvi rozehřejte na středně silném ohni oříšek másla, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Přidejte uzené koleno nebo šunku a kajenský pepř a opékejte za občasného obracení 4 minuty.
- Do velkého hrnce dejte tolik vody, aby sahala do výšky 5 cm, přiveďte ji k varu a potom zmírněte oheň. Do šálku rozklepněte 1 vejce a opatrně je nechte sklouznout do vody, ve které uděláte vír. Vařte 3 minuty, dokud bílek neztuhne, a pak je děrovanou naběračkou přeneste na vrstvu papírových utěrek. Stejně uvařte zbývající vejce.
- Na opečené krajíčky chleba položte uzené koleno nebo šunku a vejce. Pokapejte holandskou omáčkou, opepřete a posypte dýňovými semeny.