Najděte si recept
Na co máte chuť?

Omeleta s kozím sýrem, medvědím česnekem a kerblíkem
Zeleninu volte podle sezony, na jaře je vyměňte za zelený chřest, v létě za bylinky či špenát, na podzim za malé kapustičky.
Další recepty s vejci v hlavní roli, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Suroviny (1 porce)
- čerstvý kerblík nebo hladkolistá petržel 1 hrst
- medvědí česnek nebo čerstvá pažitka 2 listy
- Vejce 3 ks
- Voda 1 lžíce
- Máslo 1 lžíce
- rozdrobený kozí sýr 15 g
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
- míchaný listový salát k podávání
Postup
- Kerblík nebo petržel zbavte tvrdších stonků a nasekejte listy nadrobno. Medvědí česnek nakrájejte podle chuti na proužky.
- Vejce smíchejte s vodou, přidejte kerblík a medvědí česnek a prošlehejte. Jemně osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo, vlijte vejce s bylinkami a opékejte. Jakmile začne omeleta zlátnout při krajích, pohybem pánve nebo pomocí vařečky přelijte tekutý střed přes opečené okraje. Posypte omeletu sýrem a ještě 1 minutu ji opékejte. Opepřete a podávejte s míchaným salátem.
Omeleta s kozím sýrem, medvědím česnekem a kerblíkem; foto: Vejce na 100 způsobů
Vejce na sto způsobů
Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.
Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.
Vydalo nakladatelství Omega.