Suroviny
- cibule (malá ) 1 ks
- zázvor (čerstvý ) 10 g
- červené chilli papričky (středně velká ) 1 ks
- slunečnicový olej 2 lžíce
- římský kmín (celý ) 3/4 lžičky
- celý kmín 1/2 lžičky
- rajčata (středně velká ) 4 ks (300 g)
- kurkuma (mletá ) 1/4 lžičky
- kardamom (mletý ) 1/4 lžičky
- rajčatový protlak 1/2 lžičky
- vejce 8 ks
- koriandr (čerstvý, nasekaný) 10 g
- chilli (½ lžičky urfských chilli vloček nebo ¼ lžičky obyčejných chilli vloček)
- sůl
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, zázvor oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte najemno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji na kostičky.
- Velkou pánev rozehřejte na středním stupni, vlijte do ní olej, vsypte římský a celý kmín, cibuli, zázvor a chilli papričku. Za občasného míchání vše zahřívejte 8 minut, aby cibule změkla.
- Mezitím oloupejte rajčata – slupku nakrojte do kříže, spařte rajčata horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte dužinu na 2cm kostky.
- Do cibulového základu přidejte mletá koření, rajčatový protlak a ¾ lžičky soli a za stálého míchání zahřívejte 2 minuty.
- Vsypte rajčata a opékejte je 8–10 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří. Vejce prošlehejte vidličkou v misce.
- Vlijte prošlehaná vejce, snižte teplotu a neustále velmi opatrně seškrabávejte směs ze dna pánve dřevěnou obracečkou. Vejce by měla být měkká a velmi vlhká, podobná konzistenci tvarohu. Opékejte je zhruba 3 minuty.
- Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky, vsypte je na vejce, posypte je koriandrem a chilli vločkami a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Yotam Ottolenghi doporučuje použít turecké chilli papričky urfa biber, které rostou v Anatolii v okolí Urfy. Mají lehce kouřovou rozinkovou chuť, kterou červené chilli papričky získají zráním a následným sušením na slunci a pevným zabalením na noc, během kterého se tzv. vypotí a zároveň macerují ve vlastní šťávě. Získají tak tmavou, téměř černou barvu a dlouhotrvající pálivost. Prodávají se ve formě vloček nebo jemně mleté.