Yotam Ottolenghi

Kořeněná míchaná vejce

Moje hodnocení
10x

Jedno z nejoblíbenějších a nejrychlejších teplých jídel, které zažene hlad po práci i ráno po flámu, zahřeje, rozmazlí a dá vám pocit absolutního klidu a jednoty se světem. Pečená zelenina a voňavé pikantní koření povyšují míchaná vejce do sféry zážitkové gastronomie.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • malá cibule 1 ks
  • čerstvý zázvor 10 g
  • středně velká červená chilli paprička 1 ks
  • slunečnicový olej 2 lžíce
  • celý římský kmín 3/4 lžičky
  • celý kmín 1/2 lžičky
  • středně velká rajčata 4 ks (300 g)
  • mletá kurkuma 1/4 lžičky
  • mletý kardamom 1/4 lžičky
  • rajčatový protlak 1/2 lžičky
  • vejce 8 ks
  • jarní cibulka 3 ks
  • čerstvý koriandr, nasekaný 10 g
  • ½ lžičky urfských chilli vloček nebo ¼ lžičky obyčejných chilli vloček
  • sůl

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, zázvor oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte najemno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji na kostičky.
  2. Velkou pánev rozehřejte na středním stupni, vlijte do ní olej, vsypte římský a celý kmín, cibuli, zázvor a chilli papričku. Za občasného míchání vše zahřívejte 8 minut, aby cibule změkla.
  3. Mezitím oloupejte rajčata – slupku nakrojte do kříže, spařte rajčata horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte dužinu na 2cm kostky.
  4. Do cibulového základu přidejte mletá koření, rajčatový protlak a ¾ lžičky soli a za stálého míchání zahřívejte 2 minuty.
  5. Vsypte rajčata a opékejte je 8–10 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří. Vejce prošlehejte vidličkou v misce.
  6. Vlijte prošlehaná vejce, snižte teplotu a neustále velmi opatrně seškrabávejte směs ze dna pánve dřevěnou obracečkou. Vejce by měla být měkká a velmi vlhká, podobná konzistenci tvarohu. Opékejte je zhruba 3 minuty.
  7. Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky, vsypte je na vejce, posypte je koriandrem a chilli vločkami a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Yotam Ottolenghi doporučuje použít turecké chilli papričky urfa biber, které rostou v Anatolii v okolí Urfy. Mají lehce kouřovou rozinkovou chuť, kterou červené chilli papričky získají zráním a následným sušením na slunci a pevným zabalením na noc, během kterého se tzv. vypotí a zároveň macerují ve vlastní šťávě. Získají tak tmavou, téměř černou barvu a dlouhotrvající pálivost. Prodávají se ve formě vloček nebo jemně mleté.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Slovart Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty