Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kořeněná míchaná vejce
Jedno z nejoblíbenějších a nejrychlejších teplých jídel, které zažene hlad po práci i ráno po flámu, zahřeje, rozmazlí a dá vám pocit absolutního klidu a jednoty se světem. Pečená zelenina a voňavé pikantní koření povyšují míchaná vejce do sféry zážitkové gastronomie.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- malá cibule 1 ks
- čerstvý zázvor 10 g
- středně velká červená chilli paprička 1 ks
- slunečnicový olej 2 lžíce
- celý římský kmín 3/4 lžičky
- celý kmín 1/2 lžičky
- středně velká rajčata 4 ks (300 g)
- mletá kurkuma 1/4 lžičky
- mletý kardamom 1/4 lžičky
- rajčatový protlak 1/2 lžičky
- vejce 8 ks
- jarní cibulka 3 ks
- čerstvý koriandr, nasekaný 10 g
- ½ lžičky urfských chilli vloček nebo ¼ lžičky obyčejných chilli vloček
- sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, zázvor oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte najemno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji na kostičky.
- Velkou pánev rozehřejte na středním stupni, vlijte do ní olej, vsypte římský a celý kmín, cibuli, zázvor a chilli papričku. Za občasného míchání vše zahřívejte 8 minut, aby cibule změkla.
- Mezitím oloupejte rajčata – slupku nakrojte do kříže, spařte rajčata horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte dužinu na 2cm kostky.
- Do cibulového základu přidejte mletá koření, rajčatový protlak a ¾ lžičky soli a za stálého míchání zahřívejte 2 minuty.
- Vsypte rajčata a opékejte je 8–10 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří. Vejce prošlehejte vidličkou v misce.
- Vlijte prošlehaná vejce, snižte teplotu a neustále velmi opatrně seškrabávejte směs ze dna pánve dřevěnou obracečkou. Vejce by měla být měkká a velmi vlhká, podobná konzistenci tvarohu. Opékejte je zhruba 3 minuty.
- Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky, vsypte je na vejce, posypte je koriandrem a chilli vločkami a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Yotam Ottolenghi doporučuje použít turecké chilli papričky urfa biber, které rostou v Anatolii v okolí Urfy. Mají lehce kouřovou rozinkovou chuť, kterou červené chilli papričky získají zráním a následným sušením na slunci a pevným zabalením na noc, během kterého se tzv. vypotí a zároveň macerují ve vlastní šťávě. Získají tak tmavou, téměř černou barvu a dlouhotrvající pálivost. Prodávají se ve formě vloček nebo jemně mleté.
Ještě více hojnosti
Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi momentálně žije v britském Camdenu a vymýšlí recepty do svého sloupku v novinách Guardian nebo do televizních pořadů, ve kterých představuje inovativní zpracování zeleniny a použití koření tak, abyste s malým úsilím dosáhly velkého efektu. Jeho dobroty můžete ochutnat v proslulých londýnských lahůdkářstvích Ottolenghi
a v restauraci NOPI, nebo si je uvařit doma. Ve své kuchařce Ještě více hojnosti ukazuje překvapivé způsoby úpravy zeleniny a obilovin, jejichž zpracování a kombinace vytvářejí fantastické lahůdky poutající všechny smysly. Recepty komentuje krátkými příběhy o jejich vzniku či oblibě v rodině, u přátel či hostů v restauraci, vysvětluje použité suroviny i prozrazuje praktické tipy, a tak si kuchařku s chutí i jen přečtete. Ale nepustit se do vaření by byla věčná škoda.
Vydalo nakladatelství Slovart.
a v restauraci NOPI, nebo si je uvařit doma. Ve své kuchařce Ještě více hojnosti ukazuje překvapivé způsoby úpravy zeleniny a obilovin, jejichž zpracování a kombinace vytvářejí fantastické lahůdky poutající všechny smysly. Recepty komentuje krátkými příběhy o jejich vzniku či oblibě v rodině, u přátel či hostů v restauraci, vysvětluje použité suroviny i prozrazuje praktické tipy, a tak si kuchařku s chutí i jen přečtete. Ale nepustit se do vaření by byla věčná škoda.
Vydalo nakladatelství Slovart.