Omáčka
- bílý jogurt 30 g
- žloutek 3 ks
- olivový olej 1 lžička
- mléko (polotučné) 50 ml
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Sendvič
- bulka (celozrnná ) 1 ks
- listový salát (salátové lístky nebo spařený špenát) 1 hrst
- parmská šunka 1 plátek
Postup přípravy
- Do hrnce, na který můžete posadit mísu, vlijte 2 cm vody (aby se hladina nedotýkala dna mísy) a zahřívejte ji k varu. Do mísy dejte jogurt, žloutky, olivový olej, mléko, citronovou šťávu a strouhanou kůru, špetku soli a pepře a promíchejte metličkou. Šlehejte v páře do zhoustnutí, zhruba 15–20 minut.
- Jakmile bude omáčka hustá, zahřejte v rendlíku vodu na zastřené vejce, výška sloupce vody by měla být zhruba 10 cm. Kápněte do ní ocet a jakmile se na dně objeví bublinky, rendlík odstavte a do vody rozklepněte vejce. Pomocí lžíce vytvářejte kolem vejce vír, abyste ho ze všech stran obalili uvařeným se bílkem. Rendlík vraťte na plotýnku, ztlumte teplotu a povařte 1–1,5 minuty. Uvařené zastřené vejce opatrně vyjměte a nechte okapat v mističce nebo osušit na utěrce.
- Bulku podélně rozkrojte, na spodní část položte listy salátu nebo spařený špenát, parmskou šunku a zastřené vejce. Přelijte omáčkou, přiklopte a podávejte.
Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou Zdroj: Jíme zdravě po celý rok