reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou
Autor: Jíme zdravě po celý rok Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou

Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou

Hodnoceno: 2x
Ačkoliv vejce znali lidé od doby, kdy chovali slepice a holandskou omáčku pravděpodobně už ve středověku, spojit obé napadlo až kuchaře v 19. století. Přesná historie ikony nedělních snídaní však není známá. Zatímco historikové hledají první zmínky, připravte si moderní odlehčenou holandskou omáčku. Na rozdíl od klasiky nepoužívá máslo, ale jogurt s olivovým olejem, a šlehání v páře vyžaduje jen trochu vašeho času. Ale ten o víkendu přece máte.
do 30 minut
1 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Do hrnce, na který můžete posadit mísu, vlijte 2 cm vody (aby se hladina nedotýkala dna mísy) a zahřívejte ji k varu. Do mísy dejte jogurt, žloutky, olivový olej, mléko, citronovou šťávu a strouhanou kůru, špetku soli a pepře a promíchejte metličkou. Šlehejte v páře do zhoustnutí, zhruba 15–20 minut. 
  2. Jakmile bude omáčka hustá, zahřejte v rendlíku vodu na zastřené vejce, výška sloupce vody by měla být zhruba 10 cm. Kápněte do ní ocet a jakmile se na dně objeví bublinky, rendlík odstavte a do vody rozklepněte vejce. Pomocí lžíce vytvářejte kolem vejce vír, abyste ho ze všech stran obalili uvařeným se bílkem. Rendlík vraťte na plotýnku, ztlumte teplotu a povařte 1–1,5 minuty. Uvařené zastřené vejce opatrně vyjměte a nechte okapat v mističce nebo osušit na utěrce. 
  3. Bulku podélně rozkrojte, na spodní část položte listy salátu nebo spařený špenát, parmskou šunku a zastřené vejce. Přelijte omáčkou, přiklopte a podávejte.
Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou
Autor: Jíme zdravě po celý rok Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou

reklama

Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.