Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou

Moje hodnocení
2x

Ačkoliv vejce znali lidé od doby, kdy chovali slepice a holandskou omáčku pravděpodobně už ve středověku, spojit obé napadlo až kuchaře v 19. století. Přesná historie ikony nedělních snídaní však není známá. Zatímco historikové hledají první zmínky, připravte si moderní odlehčenou holandskou omáčku. Na rozdíl od klasiky nepoužívá máslo, ale jogurt s olivovým olejem, a šlehání v páře vyžaduje jen trochu vašeho času. Ale ten o víkendu přece máte.

1 porce
30 minut

Vejce

Omáčka

Sendvič

  • celozrnná bulka 1 ks
  • salátové lístky nebo spařený špenát 1 hrst
  • parmská šunka 1 plátek

Postup přípravy

  1. Do hrnce, na který můžete posadit mísu, vlijte 2 cm vody (aby se hladina nedotýkala dna mísy) a zahřívejte ji k varu. Do mísy dejte jogurt, žloutky, olivový olej, mléko, citronovou šťávu a strouhanou kůru, špetku soli a pepře a promíchejte metličkou. Šlehejte v páře do zhoustnutí, zhruba 15–20 minut.
  2. Jakmile bude omáčka hustá, zahřejte v rendlíku vodu na zastřené vejce, výška sloupce vody by měla být zhruba 10 cm. Kápněte do ní ocet a jakmile se na dně objeví bublinky, rendlík odstavte a do vody rozklepněte vejce. Pomocí lžíce vytvářejte kolem vejce vír, abyste ho ze všech stran obalili uvařeným se bílkem. Rendlík vraťte na plotýnku, ztlumte teplotu a povařte 1–1,5 minuty. Uvařené zastřené vejce opatrně vyjměte a nechte okapat v mističce nebo osušit na utěrce.
  3. Bulku podélně rozkrojte, na spodní část položte listy salátu nebo spařený špenát, parmskou šunku a zastřené vejce. Přelijte omáčkou, přiklopte a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty