Çilbir – turecká vejce

Moje hodnocení
2x

Tradiční turecká snídaně s ochuceným jogurtem a pikantním máslem je překvapivá a prudce návyková. Podávejte s dobrým bílým chlebem k namáčení.

4 porce
30 minut
turecká

Suroviny

  • řecký jogurt 300 g
  • česnek 1 velký stroužek
  • čerstvý kopr 2 lžičky
  • máslo 60 g
  • drcené sušené chilli papričky (chilli vločky) 1 lžička
  • mletá sladká paprika 1 špetka
  • velká vejce 8 ks
  • bílý vinný ocet 1–2 lžíce
  • sůl
  • bílý chléb k podávání

Postup přípravy

  1. V misce smíchejte jogurt s najemno rozdrceným česnekem a nasekaným koprem. Podle chuti osolte a nechte prozatím stranou v pokojové teplotě.
  2. V malé nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo a zahřívejte, až začne zlátnout – trvá to asi 5 minut. Poté do něj vmíchejte chilli vločky a mletou papriku a stáhněte z ohně.
  3. V širokém kastrolu přiveďte vodu k bodu varu. Jakmile začne vřít, přilijte do ní ocet a zmírněte plamen, aby jen mírně probublávala. Každé vejce vyklepněte do malé misky nebo hrnečku. Vařečkou ve vodě vytvořte jemný vír a do něj opatrně vlijte jedno vejce. Vařte asi 3 minuty a poté ho děrovanou lžící přemístěte do velké mísy, do které jste nalili horkou vodu z kohoutku. Postupně takto uvařte všechna vejce.
  4. Na talíř dejte kopeček ochuceného jogurtu, navrch položte dvě okapaná ztracená vejce, zakapejte chilli máslem a ozdobte zbylým koprem. Podávejte s čerstvým bílým chlebem.

Další nápadité recepty na snídaně z vajec najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty