Snažíte se doma připravit vláčnou vaječnou omeletu, ale většinou vám vznikne spíš usušený svítek? Nezoufejte, tady máte recept hezky krok za krokem, podle kterého to hravě zvládnete! ;)
Jak na francouzskou omeletu krok za krokem
Pokud se vám ale náhodou klasická verze omelety omrzí, můžete ji naplnit. Máte v podstatě 3 možnosti:
1) vybrané přísady (nejčastěji čerstvé bylinky) najemno nasekejte a vmíchejte je přímo do rozšlehaných vajec
2) omeletu posypte například nastrouhaným sýrem, šunkou těsně před stočením
3) naplňte již stočenou omeletu tak, že ji vodorovně nakrojíte a vzniklou kapsu naplníte například uzenou rybou
Francouzská omeleta
Ingredience (na 1 omeletu):
3 čerstvá vejce, 2 lžíce másla pokojové teploty, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, vločková sůl, 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
1. Prošlehejte
Vejce vyklepněte do misky a vidličkou je důkladně prošlehejte. Šlehejte až do okamžiku, kdy je žloutek a bílek dokonale spojený a na hladině se vytvoří jemné bublinky. Případné neprošlehané zbytky vajec odstraníte přecezením přes jemný cedník.
2. Použijte máslo
Do studené pánve s nepřilnavým povrchem a zaoblenými okraji dna o průměru 20 cm dejte 1 lžíci másla a nechte ji rozpustit na mírném ohni.
Pokud dáte máslo do horké pánve, začne se máslo ihned přepalovat. A to rozhodně nechcete…
3. Jemně okořeňte
Jakmile začne máslo pěnit, vlijte do pánve prošlehaná vejce, přidejte špetku soli a bílého pepře.
Černý pepř raději nepoužívejte, protože jeho chuť přebije jemnou chuť vajec.
4. Míchejte
Pomocí silikonové stěrky začněte vejce ihned míchat. Zároveň druhou rukou pohybujte s pánvičkou dopředu a dozadu. Jakmile vajíčka získají strukturu krémových míchaných vajíček (polotekutá a mírně hrudkovitá), přestaňte s mícháním, povrch omelety urovnejte a nechte ji krátký okamžik dojít (30-60 sekund).
V tento okamžik by měla být omeleta na dně již ztuhlá a na povrchu stále krásně krémová.
5. Stočte
Stěrkou uvolněte omeletu od boků pánvičky, pánvičku nakloňte, pomocí stěrky ji v pánvičce srolujte a přesuňte na předehřátý talíř. Šev omelety by měl být na spodní straně, omeleta by měla mít doutníkový tvar a její barva by měla být krásně žlutá.
6. Podávejte
Povrch srolované omelety potřeme máslem, posypeme najemno nasekanou pažitkou a vločkovou solí.
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.
Kublanka vaří doma. Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya
redaktorka FTV Prima