Těsto
- vejce 2 ks
- mléko 200 ml
- hladká mouka 135 g
- prášek do pečiva (s vinným kamenem,bez fosfátů) 1,5 lžičky
- čedar 40 g
- oregano (sušené ) 1 lžička
- sušený česnek (mletý ) 1 špetka
- olej (nebo máslo na potření)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Obloha
- listový špenát (mražený nebo čerstvý ) 250 g
- česnek 1 stroužek
- smetana ke šlehání 50 ml
- uzená slanina 150 g
- vejce (pošírovaná nebo sázená ) 3‒5 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Remuláda
- majonéza 100 g
- bílý jogurt (tučný ) 100 g
- dijonská hořčice 1 lžička
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta. Vejce prošlehejte s mlékem, přisypte mouku, prášek do pečiva a strouhaný čedar. Ochuťte oreganem, solí, pepřem a případně česnekem a prošlehejte metličkou těsto podobné palačinkovému.
- Plotýnky rozehřátého vaflovače potřete zlehka olejem nebo do ní dejte máslo.
- Vlijte na ně 1–2 lžíce těsta a upečte vafle dozlatova. Těsto nenalévejte na celou plotýnku, aby nevyteklo. Stejným způsobem upečte všechny vafle.
- Čerstvý špenát spařte, mražený pozvolna rozehřívejte s trochou vody v rendlíku. Česnek oloupejte a prolisujte ke špenátu. Přimíchejte smetanu, sůl a pepř a krátce povařte.
- Slaninu nakrájejte na 3–5mm plátky a opečte ji nasucho na pánvi dokřupava.
- Remuládu umíchejte z majonézy, jogurtu a hořčice. Podle chuti osolte a opepřete.
- Upečené vafle potřete remuládou, poklaďte špenátem a slaninou a nahoru položte sázené nebo pošírované vejce.
PRIMA TIP: Pošírovaná neboli ztracená vejce připravíte tak, že v rendlíku zahřejete vodu až k varu, promícháte s 1 lžičkou octa a opatrně do horké vody vložíte rozklepnuté vejce. Vaříte 2 minuty, vyjmete na talíř a necháte okapat případnou vodu.