Svatý Valentýn už ťuká na dveře a my pro vás máme další tip od sympatických food blogerů z KitchenStory.cz. Tentokrát Marika připravila pro Jirku výtečné vejce Benedikt jako součást slavnostního brunche, kterým se chystá potěšit svou lásku. Inspirujte se!
1 porce
30 minut
Suroviny
Houska
čerstvé vejce
plátky uzeného lososa
polníček
čerstvý kopr
vinný ocet
Sůl
Holandská omáčka
rozpuštěné máslo
125 g
Žloutek
2 ks
bílý vinný ocet
2 lžíce
Voda
1 lžíce
šťáva ze 1/4 citronu
Sůl
čerstvě namletý bílý pepř
špetka chilli
Postup přípravy
2 lžíce vinného octa se lžící vody nechte téměř odvařit. Přidejte ke žloutkům do žáruvzdorné mísy a dejte nad vodní lázeň, kde vejce vyšlehejte do husté, vláčné a hladké omáčky.
Ke žloutkům pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a stále míchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte šťávu z citronu, sůl, bílý pepř a špetku chilli.
Do hrnce dejte vařit vodu, přidejte trochu vinného octa a špetku soli. Jakmile začne vřít voda, ztlumte oheň a nechte lehce probublávat. Lžící vytvořte mírný vír a doprostřed rozklepněte vejce. Díky víru se žloutek krásně obalí bílkem. Stačí 3–4 minuty a ztracené vejce je hotové.
Na rozkrojenou housku dejte polníček, plátky uzeného lososa, ztracené vejce a dle chuti přidejte holandskou omáčku.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.