Suroviny
- Houska
- čerstvé vejce
- plátky uzeného lososa
- polníček
- čerstvý kopr
- vinný ocet
- Sůl
Holandská omáčka
- rozpuštěné máslo 125 g
- Žloutek 2 ks
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- Voda 1 lžíce
- šťáva ze 1/4 citronu
- Sůl
- čerstvě namletý bílý pepř
- špetka chilli
Postup přípravy
- 2 lžíce vinného octa se lžící vody nechte téměř odvařit. Přidejte ke žloutkům do žáruvzdorné mísy a dejte nad vodní lázeň, kde vejce vyšlehejte do husté, vláčné a hladké omáčky.
- Ke žloutkům pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a stále míchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte šťávu z citronu, sůl, bílý pepř a špetku chilli.
- Do hrnce dejte vařit vodu, přidejte trochu vinného octa a špetku soli. Jakmile začne vřít voda, ztlumte oheň a nechte lehce probublávat. Lžící vytvořte mírný vír a doprostřed rozklepněte vejce. Díky víru se žloutek krásně obalí bílkem. Stačí 3–4 minuty a ztracené vejce je hotové.
- Na rozkrojenou housku dejte polníček, plátky uzeného lososa, ztracené vejce a dle chuti přidejte holandskou omáčku.