Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Nadýchaná sýrová omeleta s pažitkou a koprem

Moje hodnocení
4x

Omeleta lehká jako prachová peřina vznikne prostým trikem našlehání bílků na tuhý sníh a upečením v troubě, kde ji rovnoměrně obklopuje horký vzduch. Nejprve ji ale zapečte v pánvi, aby trochu zpevnila a nestal se z ní v troubě svítek. Otáčet netřeba.

4 porce
30 minut
342 kcal

Suroviny

  • pažitka (čerstvá pažitka) 5 g
  • kopr (čerstvý kopr) 5 g
  • lístky špenátu 80 g
  • vejce 3 ks
  • bílek (bílky) 3 ks
  • studená voda 50 ml
  • čedar 25 g
  • mozzarela (light) 125 g
  • pohankový chleba 4 větší plátky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 210 °C. Do větší mísy nakrájejte nadrobno pažitku, kopr a špenát. Osolte, opepřete, přidejte žloutky a důkladně promíchejte.
  2. Z bílků, vody a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh buď pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem, nebo metličkou. Postupně ve dvou dávkách ho zapracujte do žloutkové směsi. Každou dávku sněhu zapracujte důkladně, zároveň však směs nemíchejte příliš dlouho, aby sníh nespadl.
  3. Nepřilnavou pánev vhodnou do trouby nasucho rozehřejte na středním stupni. Vlijte do ní čtvrtinu připravené směsi, opékejte 1–1,5 minuty a pak vložte pánev do předehřáté trouby. Pečte 3,5 minuty při 200–210 °C.
  4. Mezitím nastrouhejte nahrubo čedar a nakrájejte nadrobno mozzarellu a promíchejte. Upečenou omeletu posypte čtvrtinou sýrové směsi a vraťte ještě na 30 sekund do trouby.
  5. Stejným způsobem upečte všechny omelety a podávejte je s pohankovým chlebem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty