Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- kurkuma (mletá) 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- harissa 2 lžičky
- vejce (velká) 2 ks
- chléb 2 krajíce
- kopr 1 hrstka
- řecký jogurt 4 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Chleba opečte nasucho v toustovači.
- Mezitím ve středně velké pánvi při střední teplotě rozehřejte olej. Přidejte koření a harissu a promíchejte nebo pánev lehce nakloňte, aby se vše spojilo.
- Do pánve vyklepněte vejce a zhruba 5 minut smažte, až bílek začne tuhnout, okraje zezlátnou a vejce budou podle vaší chuti. Kopr otrhejte a lístky nasekejte.
- Opečený chléb potřete jogurtem a posaďte na něj vejce, zakápněte zbylým olejem, osolte, posypte koprem a podávejte.
PRIMA TIP: Harissa pasta označuje velmi pálivou chilli omáčku z Tuniska, která se vyrábí z chilli papriček, římského kmínu, koriandru, česneku, citronové šťávy a olivového oleje. V severní Africe se používá se stejnou intenzitou jako u nás kečup, doprovází maso, ryby, zeleninu, polévky, dušená masa, marinády a cokoliv dalšího, čemu potřebujete dodat pikantní chuť. Harissa pastu koupíte už hotovou nebo si ji připravte doma podle receptu.
Topinka s vejcem na harisse podle Green Kitchen Zdroj: Quick & Slow