Quick & Slow

Topinka s vejcem na harisse podle Green Kitchen

Moje hodnocení
4x

Násobně zdravější a také chuťově zajímavější verze anglické snídaně. Zapomeňte na slaninu, párek a fazole, o veškerou parádu se postará ostrá harissa pasta a dobré farmářské vejce. Opečte ho v oleji s harissa pastou, římským kmínem a kurkumou a získá nádherné nazlátlé okraje, orientální vůni a výraznou chuť. Opečený chléb a voňavý čerstvý kopr ji jen podtrhnou.

2 porce
10 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Chleba opečte nasucho v toustovači.
  2. Mezitím ve středně velké pánvi při střední teplotě rozehřejte olej. Přidejte koření a harissu a promíchejte nebo pánev lehce nakloňte, aby se vše spojilo.
  3. Do pánve vyklepněte vejce a zhruba 5 minut smažte, až bílek začne tuhnout, okraje zezlátnou a vejce budou podle vaší chuti. Kopr otrhejte a lístky nasekejte.
  4. Opečený chléb potřete jogurtem a posaďte na něj vejce, zakápněte zbylým olejem, osolte, posypte koprem a podávejte.
PRIMA TIP: Harissa pasta označuje velmi pálivou chilli omáčku z Tuniska, která se vyrábí z chilli papriček, římského kmínu, koriandru, česneku, citronové šťávy a olivového oleje. V severní Africe se používá se stejnou intenzitou jako u nás kečup, doprovází maso, ryby, zeleninu, polévky, dušená masa, marinády a cokoliv dalšího, čemu potřebujete dodat pikantní chuť. Harissa pastu koupíte už hotovou nebo si ji připravte doma podle receptu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Quick & Slow

David Frenkiel a Luise Vindahl Quick & Slow

Manželé a rodiče tří dětí známí po celém kulinárním světě jako Green Kitchen Stories popularizují vegetariánskou kuchyni již od roku 2009. Neúnavně ukazují, jak barevné, chutné, zábavné a kreativní mohou být pokrmy bez masa a že se hodí opravdu pro každého. Ve své poslední knize, kterou přeložila a vydala blogerka Kitchenette, řeší dvě protichůdné situace v kuchyni – jak rychle uvařit (snídani, večeři či oběd) a do čeho se pustit, když chcete pozvat přátele, nechat troubu pracovat za vás nebo strávit mnoho hodin u plotny. Obě kategorie spojují precizně sepsané recepty s neotřelými kombinacemi surovin, koření a bylinek tak, aby se zelenina ukázala v tom nejlepším světle. Vegetariánské vaření zkrátka oslavuje dary přírody.

Vydala Kitchenette.


Přečtěte si také

Recepty