Suroviny
- klobása chorizo (nebo jiná pikantní papriková klobása) 250 g
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 1 ks
- brambory (lojovité) 250 g
- česnek 2 stroužky
- nakládané kapie (grilované a oloupané) 2 plátky
- vejce (velká) 7 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve velké silnostěnné pánvi, která se dá dát do trouby, rozehřejte 2 lžíce oleje, až se bude chvět. Vsypte plátky klobásky a osmažte je dohněda, asi 5 minut. Vyjměte je děrovanou naběračkou a dejte stranou.
- Teplotu snižte na mírnou, do pánve vsypte cibuli a brambory, osolte, opepřete a za častého promíchávání smažte, až cibule zprůsvitní a brambory budou měkké, asi 20 až 25 minut.
- Vmíchejte česnek a smažte ještě asi minutu. Směs pak přesuňte z pánve do mísy ke klobáse a přidejte kapie. Pánev sundejte z plotýnky a vytřete dosucha.
- Rozehřejte gril v troubě. Vejce prošlehejte v míse, až lehce zpění, osolte je a opepřete. Vlijte je do mísy s ostatními přísadami a zlehka vše promíchejte.
- Do pánve vlijte zbylou lžíci oleje a rozehřejte ho při střední teplotě. Vlijte vaječnou směs, rychle promíchejte gumovou/plastovou stěrkou a pak pánví potřeste, aby se směs usadila.
- Smažte dál a stěrkou objíždějte okraje omelety, aby se nepřipalovaly. Při středně vyšší teplotě smažte omeletu, až se vejce usadí, 3 až 4 minuty. Pak vložte i s pánví pod gril a asi 1 až 2 minuty zapékejte, až ve vejcích nebudou tekutá místa a omeleta hezky zezlátne. Přesuňte ji na velký talíř, posypte petrželkou a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Sytá omeleta poslouží jako báječný letní oběd, skvěle se k ní bude hodit jednoduchý listový salát, případně čerstvé pečivo.
Vyzkoušejte tradiční španělskou tortillu s chorizem podle receptu Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE