Tortilha – pořádná bramborová omeleta po portugalsku

Moje hodnocení
3x

Syté omelety s přídavkem zeleniny jižní kuchyně milují. Výsostným zástupcem jsou italské frittaty i španělská bramborová omeleta tortilla, podobná spíš bramborovému koláči. Stejně jako ony má i portugalská verze řadu variant a možností dochucení. V uvedené verzi nechybí dva klasičtí zástupci tamní kuchyně, pečené červené papriky a pikantní chouriço, klobáska plná papriky.

4 porce
45 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velké silnostěnné pánvi, která se dá dát do trouby, rozehřejte 2 lžíce oleje, až se bude chvět. Vsypte plátky klobásky a osmažte je dohněda, asi 5 minut. Vyjměte je děrovanou naběračkou a dejte stranou.
  2. Teplotu snižte na mírnou, do pánve vsypte cibuli a brambory, osolte, opepřete a za častého promíchávání smažte, až cibule zprůsvitní a brambory budou měkké, asi 20 až 25 minut.
  3. Vmíchejte česnek a smažte ještě asi minutu. Směs pak přesuňte z pánve do mísy ke klobáse a přidejte kapie. Pánev sundejte z plotýnky a vytřete dosucha.
  4. Rozehřejte gril v troubě. Vejce prošlehejte v míse, až lehce zpění, osolte je a opepřete. Vlijte je do mísy s ostatními přísadami a zlehka vše promíchejte.
  5. Do pánve vlijte zbylou lžíci oleje a rozehřejte ho při střední teplotě. Vlijte vaječnou směs, rychle promíchejte gumovou/plastovou stěrkou a pak pánví potřeste, aby se směs usadila.
  6. Smažte dál a stěrkou objíždějte okraje omelety, aby se nepřipalovaly. Při středně vyšší teplotě smažte omeletu, až se vejce usadí, 3 až 4 minuty. Pak vložte i s pánví pod gril a asi 1 až 2 minuty zapékejte, až ve vejcích nebudou tekutá místa a omeleta hezky zezlátne. Přesuňte ji na velký talíř, posypte petrželkou a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Sytá omeleta poslouží jako báječný letní oběd, skvěle se k ní bude hodit jednoduchý listový salát, případně čerstvé pečivo.

Vyzkoušejte tradiční španělskou tortillu s chorizem podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty