Sandra Mikuličová

Tortilla de patatas – španělská vaječná omeleta s bramborami a cibulí

Moje hodnocení
6x

Jedním z nejtypičtějších španělských jídel je tortilla [tortíja] – vaječná omeleta s brambory. Sestává se jen z pár levných a všude dostupných ingrediencí a chutná skvěle teplá k večeři i studená k snídani druhý den. Nelekněte se většího množství oleje, brambory s cibulí se v něm vaří při nižší teplotě, a proto olej můžete použít opakovaně. Španělé říkají až pětkrát. Použijte však výhradně extra panenský olivový olej, jehož chuť a kvalita zaručí autentický výsledek.

6 porcí
60 minut
španělská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Rozpalte hlubší, ideálně nepřilnavou, středně velkou pánev. Vlijte do ní olej, stáhněte teplotu na střední až mírnou a pozvolna opékejte cibuli 2 minuty. Pak ji vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do velké mísy.
  2. Do pánve dejte brambory a v oleji je vařte 15 minut, až se začnou zespodu lehce připékat. Oleje však musí být v pánvi dostatek, aby se brambory vařily a lehce karamelizovaly. Když jsou brambory měkké, větší kusy ještě lehce obracečkou rozdrobte. Brambory z pánve přesuňte k cibuli, olej nechte zchladnout a slijte do sklenice na další použití.
  3. Vejce prošlehejte v misce se solí a přilijte je k cibuli a bramborám. Promíchejte a podle chuti přidejte nastrouhaný sýr. Mísu přikryjte alobalem nebo talířem a nechte 10 minut odpočívat.
  4. Ve větší pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, směs přesuňte na pánev a na mírném stupni opékejte z jedné strany. Jakmile tortilla zpevní, zakryjte ji talířem, otočte a pak z talíře přesuňte zpět na pánev a dopečte pár minut z druhé strany. Tortilla má být křupavá, ale ne vysušená.

PRIMA TIP: K podávání připravte bylinkový dip ze 2 lžic olivového oleje, 1 utřeného stroužku česneku s trochou soli a 1 hrsti zelených bylinek. Směsí potřete horkou tortillu těsně před servírováním a otevřete si k ní studené pivo.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sandra Mikuličová

Spolu sníme Sandra Mikuličová

Kuchařka Spolu sníme je kniha plná receptů jedné bosé rozlítané a divoké kuchařky, která Vás zve nejen ke stolu, ale také do jejího života plného dobrodružství. Z této kuchařky budete chtít opravdu vařit. Je plná jednoduchých a snadných receptů, které ale zároveň vystihují momenty, o kterých všichni sníme. O divoké přírodě, horách, oceánu, společných chvílích s přáteli a rodinou. Jídlo stmeluje a kolem ohně a jídla se lidé scházeli už od pravěku. Kniha je rozdělena do pěti kapitol receptů, které nabízí originální pokrmy v různém ročním období, pro různé příležitosti.

www.spolusnime.cz


Přečtěte si také

Recepty