Suroviny
- brambory 1 kg
- cibule (středně velká ) 1 ks
- extra virgin olivový olej asi 150 ml
- vejce 5–6 ks
- tvrdý sýr (podle chuti (čedar, ementál)) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Rozpalte hlubší, ideálně nepřilnavou, středně velkou pánev. Vlijte do ní olej, stáhněte teplotu na střední až mírnou a pozvolna opékejte cibuli 2 minuty. Pak ji vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do velké mísy.
- Do pánve dejte brambory a v oleji je vařte 15 minut, až se začnou zespodu lehce připékat. Oleje však musí být v pánvi dostatek, aby se brambory vařily a lehce karamelizovaly. Když jsou brambory měkké, větší kusy ještě lehce obracečkou rozdrobte. Brambory z pánve přesuňte k cibuli, olej nechte zchladnout a slijte do sklenice na další použití.
- Vejce prošlehejte v misce se solí a přilijte je k cibuli a bramborám. Promíchejte a podle chuti přidejte nastrouhaný sýr. Mísu přikryjte alobalem nebo talířem a nechte 10 minut odpočívat.
- Ve větší pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, směs přesuňte na pánev a na mírném stupni opékejte z jedné strany. Jakmile tortilla zpevní, zakryjte ji talířem, otočte a pak z talíře přesuňte zpět na pánev a dopečte pár minut z druhé strany. Tortilla má být křupavá, ale ne vysušená.
PRIMA TIP: K podávání připravte bylinkový dip ze 2 lžic olivového oleje, 1 utřeného stroužku česneku s trochou soli a 1 hrsti zelených bylinek. Směsí potřete horkou tortillu těsně před servírováním a otevřete si k ní studené pivo.