Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vejce Benedikt

3 porce
do 30 minut
Vejce Benedikt
Vejce Benedikt Autor: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Vejce Benedikt, snídaňová klasika, kterou má rád Zdeněk Pohlreich a já.
Reklama

Abych to uvedla na pravou míru, přes týden snídám ovesnou kaši slazenou medem nebo sirupem z agáve, pečivo, lučinu, sýr nebo domácí müsli. O víkendu ale rádi vstáváme později a jsou to jediné dva dny, kdy si můžeme dopřát dlouhou a vydatnou snídani. Tenhle víkend jsme strávili u rodičů na jihu Čech. Strýc z vedlejšího stavení chová slepice, které celý den pobíhají po zahradě, a potom snášejí skvělá vejce. A právě na vejce Benedikt jsou čerstvá vejce potřeba. Jedinou komplikací v receptu je holandská omáčka, pokud si ale budete dávat pozor, určitě se vám nesrazí. Já ji na vejce ráda připravuji hustší, aby z žemle tolik nestékala, klasicky má být ale řidší. A pokud recept nevyužijete k vejci, určitě se vám bude hodit teď ve vrcholící sezoně chřestu.

Pokud si dáváte záležet na výjimečné snídani, dejte si záležet i na jejím servírování. Krásný jídelní servis je základem, na kterém dobré jídlo zaručeně vynikne. Pokud se vám líbí to z našeho receptu, v článku zjistíte, jak ho můžete získat:

Článek

Kolekce nádobí Waves od Jamieho Olivera  Foto: archiv Albert

Stylový brunch s designovým nádobím od Jamieho Olivera

Chcete s přáteli či rodinou oslavit nějaký významný okamžik? Uspořádejte oslavu u sebe doma a připravte vašim blízkým nezapomenutelnou hostinu. Aby vámi připravené ...

Reklama

Postup

  1. Nejdříve si začněte připravovat omáčku. Smetanu s octem, solí a pepřem nechte přejít varem a následně nechte dobře vystydnout. Máslo rozpusťte a dejte stranou.
  2. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, vřít musí tak akorát, aby se vám ve varu vejce nerozmetalo, až ho tam vhodíte. Do hrnečku rozklepněte vejce, vařečkou v kastrolu udělejte mírný vír a vlijte do něj vejce. Chce to trochu cviku, ale myslím, že třeba napodruhé už to zvládnete s přehledem. Vařte jen 2 minuty, potom vejce vyndejte děrovanou naběračkou a hned hoďte do studené vody, aby se vlastním teplem nedovařilo.
  3. Na kastrůlek s vodou posaďte mísu, přiveďte pod ním vodu k varu, začněte poctivě šlehat žloutky a smetanovou směs. Plamen ztlumte, mísu čas od času z hrnce sundejte, problém totiž je, že když do mísy zespoda jde příliš tepla, udělají se vám de facto míchaná vajíčka. Šlehejte 4 nebo 5 minut, směs by měla viditelně zhoustnout. Po kouskách zašlehávejte máslo, nakonec ještě dochuťte citronovou šťávou, množství je na vás. Pokud se vám omáčka zdá moc hustá, stačí zředit trochou smetany.
  4. Všechno dohromady sestavte. Žemle, šunka, vejce, omáčka, pažitka.
Reklama

Vejce Benedikt  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Vejce Benedikt  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Vejce Benedikt  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

 

Vejce Benedikt  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Vejce Benedikt. Foto: FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama