Těsto
- vejce 4 ks
- moučkový cukr 30 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- polohrubá mouka 50 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- kakao 2 lžíce
Krém
- Polotučné mléko 750 ml
- cukr krupice 30 g
- vanilkový pudink v prášku 3 sáčky
- vaječný koňak 200 ml
- máslo 250 g
Pařížská šlehačka
- smetana ke šlehání (40%) 400 ml
- moučkový cukr 40 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- kakao 40 g
Poleva
- hořká čokoláda 100 g
- máslo 25 g
Zdobení
- moučkový cukr (na vál)
- fondán (bílá potahovací hmota) 50 g
Postup přípravy
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, poté postupně přilévejte olej a 2 lžíce horké vody. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Do žloutkové směsi prosejte mouku s kakaem a práškem do pečiva, promíchejte a lehce zapracujte sníh.
Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 10–12 minut. Po upečení stáhněte korpus z plechu a nechte vychladnout.
Z mléka, cukru a pudinku uvařte hustý krém. Do horkého pudinku vmíchejte vaječný koňak a nechte vychladnout.
Poté vyšlehejte s máslem do hladkého krému a rozetřete na korpus. Dejte ztuhnout do chladničky.
Smetanu svařte s cukrem, vanilkovým cukrem a kakaem, poté nechte úplně vychladnout. Vyšlehejte dotuha a rozetřete na ztuhlý vanilkový krém.
Čokoládu rozpusťte s máslem, nalijte na dezert a rozetřete dohladka.
Fondán rozválejte na tenký plát, vykrájejte hvězdičky a ozdobte jimi povrch.
Nechte ztuhnout v lednici, poté nakrájejte na porce.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete do pudinkového krému přidat lžičku vanilkového extraktu nebo trochu rumu. Fondán lze nahradit čokoládovými hoblinkami pro elegantnější vzhled.
Připravte domácí vaječný likér podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí vaječný likér s vanilkou