Těsto
- máslo 125 g + na vymazání formy
- cukr krupice 240 g
- vejce 2 ks
- čokoláda 50 g
- instantní káva 1 lžíce
- vlašské ořechy 100 g
- polohrubá mouka 400 g + na vysypání formy
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- mléko 200 ml
Poleva
- moučkový cukr 100 g
- rum 2 lžíce
- instantní káva 1 lžička
- mletá káva 1 lžička
Dohotovení
- tmavá čokoláda (zrna)
- čokoládové hobliny
Postup přípravy
Utřete změklé máslo s cukrem a vejci do pěny. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, kávu, nastrouhané ořechy a prosátou mouku s kypřicím práškem. Nakonec přilijte mléko a vypracujte hladké těsto.
Těsto rozetřete do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku o rozměru 25 × 35 cm a pečte při 180 °C asi 40 minut. Nechte vychladnout v pekáčku.
Utřete cukr s rumem, kávou a mletou kávou do hladké, lesklé polevy. Každý řez polevou přelijte a ozdobte čokoládovými zrny a hoblinkami čokolády.
PRIMA TIPY:
Přidejte do těsta lžičku likéru (např. Baileys nebo Kahlúa) pro intenzivnější chuť.
Místo čokoládové polevy vyzkoušejte i polevu z bílé čokolády s kapkou espressa.
Ořechy můžete obměnit – skvěle se hodí lískové i mandle.
Vyzkoušejte také výtečný makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou